Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou
Recept na prípravu pravých slovenských lokší a pečenej husi s dusenou kapustou.
Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou
Ingrediencie:
1 hus
1 kg zemiakov
300g hladkej múky ( treba trochu viac, aby bolo na posýpanie )
Soľ
Rasca celá
Postup:
Hus umyjeme osušíme, dôkladne nasolíme z vonku aj z vnútra, a posypeme rascou. Hus položíme na pekáč prsiami dole, a podlejeme vodou (cca 3 dlc).
Hus pečieme na 200°C, jednu hodinu na každé kilo. Moja hus mala 3,4 kg, takže som piekla 3,5 hodiny. Keďže sme hus položili prsiami dole, tak za stáleho polievania výpekom, v polovici pečenia otočíme prsiami hore. Dosiahneme tak rovnomerné opečenie, a prsia sa nevysušia.
Tu som hus otočila, a prihodila zopár kúskov kuraťa pre nášho drobca :). Čo sa výpeku týka, tak ja počas pečenia odoberám hucací tuk, a podlievam vodou. Ale to nemusíte robiť. :)
Kým sa húska pečie, ideme na lokše! Zemiaky sme uvarili v šupke, očistili, a nastrúhali na jemno.
Pridala som múku, a štipku soli.
Vypracujeme vláčne cesto, pokiaľ lepí podsypávame ďalšou múkou. Každé zemiaky inak sajú.
Cesto si rozdelíme na 15 dielikov.
Každý dielik si rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, a poprepichujeme.
Lokše opekáme na suchej panvici.
Keď sa spravia hnedé puchieriky, tak otočíme.
Hotovú lokšu natrieme z oboch strán husacím tukom, ale môžeme použiť aj iný živočíšny tuk, alebo aj čerstvé maslo.
Hus je hotová :) Naporcovanú podávame s lokšami, dusenou karamelovou kapustou, a kto chce aj s kysnutou knedľou.
DOBRÚ CHUŤ :)
Pečená hus nikdy nesklame.
[…] Podávať môžeme k akýmkoľvek omáčkam, poprípade k dusenej kapuste a pečenému mäsu alebo ku kacke s kapustou. […]