Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou

Recept na prípravu pravých slovenských lokší a pečenej husi s dusenou kapustou.


Reklama :

Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou

 

Ingrediencie:

1 hus

1 kg zemiakov

300g hladkej múky ( treba trochu viac, aby bolo na posýpanie )

Soľ

Rasca celá

 

Postup:

Hus umyjeme osušíme, dôkladne nasolíme z vonku aj z vnútra, a posypeme rascou. Hus položíme na pekáč prsiami dole, a podlejeme vodou (cca 3 dlc).

 

Hus pečieme na 200°C, jednu hodinu na každé kilo. Moja hus mala 3,4 kg, takže som piekla 3,5 hodiny. Keďže sme hus položili prsiami dole, tak za stáleho polievania výpekom, v polovici pečenia otočíme prsiami hore. Dosiahneme tak rovnomerné opečenie, a prsia sa nevysušia.

 

Tu som hus otočila, a prihodila zopár kúskov kuraťa pre nášho drobca :). Čo sa výpeku týka, tak ja počas pečenia odoberám hucací tuk, a podlievam vodou. Ale to nemusíte robiť. :)

 

Kým sa húska pečie, ideme na lokše! Zemiaky sme uvarili v šupke, očistili, a nastrúhali na jemno.

 

Pridala som múku, a štipku soli.

 

Vypracujeme vláčne cesto, pokiaľ lepí podsypávame ďalšou múkou. Každé zemiaky inak sajú.

 

Cesto si rozdelíme na 15 dielikov.

 

Každý dielik si rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, a poprepichujeme.

 

Lokše opekáme na suchej panvici.

 



Keď sa spravia hnedé puchieriky, tak otočíme.

 

Hotovú lokšu natrieme z oboch strán husacím tukom, ale môžeme použiť aj iný živočíšny tuk, alebo aj čerstvé maslo.

 

Hus je hotová :) Naporcovanú podávame s lokšami, dusenou karamelovou kapustou, a kto chce aj s kysnutou knedľou.

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)




Tagy: , , ,

2 komentáre k “Pečená hus s lokšami a dusenou kapustou”

  1. iGurman píše:

    Pečená hus nikdy nesklame.

  2. […] Podávať môžeme k akýmkoľvek omáčkam, poprípade k dusenej kapuste a pečenému mäsu alebo ku kacke s kapustou. […]

Zanechať komentár