Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Dnešný recept je taká slovenská klasika, dusená kapusta na sladko, pečené mäso podľa vlastnej chuti a samozrejme nesmie chybat knedľa.

P1010697 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Reklama :

 

Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

 

Ingrediencie:

 

dusena kapusta pecene maso knedla 1 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

dusena kapusta pecene maso knedla 6 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Na kapustu:

2 stredne veľké hlávky kapusty (v mojom prípade to bolo 4,5 kg)

1 cibuľa

Olej

Rasca celá

1 PL čerstvého masla

Soľ

1 PL hladkej múky

100 g kryštálového cukru

2-3 PL octu

Mäso:

V podstate môže byť akékoľvek, ja som piekla na rodinnú oslavu, tak sa nedeste toho množstva :)

2 kg bravčový bôčik

1 kurča bez drobkov, cca 1, 3 kg

1hlávka cesnaku

Rasca celá

Mleté čierne korenie

Červená paprika mletá sladká

soľ

 

Postup:

 

dusena kapusta pecene maso knedla 2 300x229 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Do väčšieho hrnca dáme olej, a osmažíme 2 KL celej rasce. Rasca získa krásnu arómu.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 3 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Keď nám rasca začne voňať, tak pridáme nakrájanú cibuľu. Nemusí byť veľmi na drobno, v kapuste sa to stratí :)

 

dusena kapusta pecene maso knedla 4 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Keď je cibuľka do sklovita orestovaná, začneme pridávať kapustu. Mne osobne sa nikdy nezmestí všetka kapusta naraz do hrnca, takže pridávam postupne. Kapustu počas restovania viac posolíme, aby pustila vodu, a tým postupne zmešovala svoj objem.  Ako nám kapusta klesá, tak pridávame postupne ďalšiu. Uznávam, tu treba trochu trpezlivosti.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 5 300x253 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Tu je pekne vidno, ako sa dá vydusiť 4,5 kg kapusty :D v podstate tu som si uvedomila, že som jej mohla dať dusiť aj 5,5 kg! :) Moja kapusta pustila veľa vody, a tak som už nepodlievala, ale pokiaľ sa Vám zdá, že je vody málo, trochu podlejte, a duste na malom plameni až do mäkka.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 8 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Kým sa dusí kapusta, tak si pripravíme mäsko na pečenie. Bôčik umyjeme, a kožu prerežeme ako na fotke. Režeme len pod vrchnú vrstvu tuku.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 9 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Bôčik dáme na plech, aj s naporcovaným kuraťom. Ale môžete ho aj v celku piecť.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 10 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Očistíme a pretlačíme cez lis celú hlávku cesnaku, a potrieme ním všetko mäso. Pri bôčiku ten cesnak votrieme hlavne do zárezov. Mäso posolíme, okoreníme, a kura posypeme červenou mletou paprikou. Nakoniec posypeme rascou, a podlejeme vodou tak do polovice mäsa. Pečieme na 180°C pri teplovzdušnej rúre alebo na 200°C pri elektrickej rúre približne 2,5 hodiny. Samozrejme zakryte. :)

 

dusena kapusta pecene maso knedla 11 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Mäso sa pečie, tak sa vrátime ku kapuste. Pokiaľ je už mäkká, tak si spravíme s cukru a približne ½ dcl vody karamel.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 12 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Keď ho máme hotový, prilejeme približne deci vody,

 

dusena kapusta pecene maso knedla 13 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

A necháme ho vo vode rozpustiť.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 14 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Hotový karamel nalejeme do kapusty, a dusíme ďalej, ale odokryté, aby sa nám väčšina tekutiny odparila.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 15 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Keď je voda skoro vydusená, začneme dochucovať.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 16 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Pridáme maslo,

 

dusena kapusta pecene maso knedla 17 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Premiešame, a poprášime múkou, a rýchlo zamiešame, aby sa nám nespravili hrudky. Múka jemne zahustí zvyšok tekutiny, a kapusta sa stane kompaktnejšia.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 18 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Podusíme ešte pár minút, a dochutíme ešte octom a soľou. Octu nedávame viac ako som uviedla na toto množstvo, kapusta nemá byť kyslá, ocot má len jemne vyrovnať príkrosť karamelu. Výsledok má byť príjemne sladkastá kapusta, s delikátne karamelovou príchuťou. Ocot v podstate nie je vôbec cítiť.

 

dusena kapusta pecene maso knedla 19 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Mäsko je upečené :)

 

dusena kapusta pecene maso knedla 20 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Tu pekne vidno ako bôčik odskakuje od kosti.

Podávame s knedľou, najlepšie domácou. Recept na domácu parenú knedľu pridám niekedy na budúce :)

 

dusena kapusta pecene maso knedla 22 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

dusena kapusta pecene maso knedla 23 300x225 Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

 

DOBRÚ CHUŤ :)




Tagy: , ,

7 Reakcie k “Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa”

  1. watcher hovorí:

    ten recept na knedlu by sa zisiel ;) najlepsie na tu cesku zltu zemiakovu :)

  2. [...] je hotová Naporcovanú podávame s lokšami, dusenou karamelovou kapustou, a kto chce aj s kysnutou [...]

  3. adka hovorí:

    no mňamky vyzera to uzasne dnes dam na vas recept :) velmi sa tesim az sa mi zbieraju slinky :)

  4. Anetka hovorí:

    Mnam moje oblubené jedlo mam ho velmi rada len ho robím na jinom sposobe ale teraz skusim podla vasho receptu vypada to chutne.

  5. peter hovorí:

    tu knedlu by som dakde nasiel? Alebo este nie? Vdaka….

Zanechať komentár