Domáca parená knedľa
Recept na poctivu domácu parenú knedľu.
Domáca parená knedľa
Ingrediencie:
500g polohrubej múky ( plus 2 hrste múky na podsypávanie )
1 dcl mlieko
Cca 2 dcl vody
21g droždie ( ½ kocky )
1 vajco
½ dcl olej ( plus 1 dcl na potieranie )
1PL sol
1PL cukor
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si zarobíme kvások.
Do misy si dáme múku, olej, vajce, soľ, kvások, a časť vody. Ide o to aby cesto bolo vláčne, skôr redšej konzistencie, ale nesmie zasa tiecť, a preto pridávame vodu postupne, keďže každá múka inak saje. Toto treba trochu trafiť :)
Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Stačí približne 30 minút, proste musí zdvojnásobiť objem.
Asi takto. Netreba ho nechávať dlhšie, ešte nám bude pri práci prikýsať.
Cesto si dáme na bohato posypanú pracovnú plochu. Keďže je redšie, tak lepi, a treba viac múky. Podsypávame samozrejme polohrubou. Cesto si rozdelíme na 4 časti.
A začíname tvarovať knedle. Či budete robiť guľaté alebo podlhovasté je na Vás, ja radšej tie podlhovasté, lepšie sa s nimi pracuje. Vytvarovanú knedľu si necháme ešte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si nachystáme hrniec s vodou a parákom, a postavíme na oheň.
Podkysnutú knedľu preložíme na olejom vymazaný parák, a zakrytú paríme 20 minút na minimálnom ohni. Počas parenia nesmieme hrniec odokryť!!!
Kým sa nám parí prvá knedľa, pripravíme si ďalšiu, a necháme zasa podkysnúť.
Po 20 minútach knedľu ešte na paráku popicháme špajdlou, aby sa odparila, a potom ju vyberieme. Skontrolujeme vodu v hrnci, zasa vymastíme parák, a dáme ďalšiu knedľu pariť.
Knedľu ktorú vyberieme z hrnca, hneď potrieme olejom, aby neobschla a nepopraskala.
Hotovo! Z tohto množstva potravín, pripravíme 1kg knedle.
DOBRÚ CHUŤ :)
[…] omáčka s mäsovými guľkami a plnenou paprikou Kategórie Bravčové, Mäso 08Júl Domáce parené knedľe sme si už pripravily, už len recept na rajčinovú omáčku s mäsovými guľkami a plnenou […]
[…] My ju najradšej podávame s parenou knedľou. […]
[…] Podávame najlepšie s domácou parenou knedľou. […]
Recept je naozaj vinikajuci a knedle sa vydarili uzasne.
Moc dakujem a vrelo doporucujem. Je to jednoduche aj pre zaciatocnika a uspech takmer zaruceny.
[…] s čerstvou parenou knedľou, a môžete dať na omáčku aj lyžičku brusnicovej zavareniny. Veľká delikatesa […]
super recept!:)
Knedľu ako takú som robila prvýkrát v živote a napriek zaseknutiu v kuchyni, plačúcemu bábetku a celému stresu zo všetkého čo sa deje okolo, sa celkom vydarila :D Takže super recept :)
Knedla vyborna, nadherne vonia, podarila sa na prvykrat a to som chlap.Dakujem
Dík za radu. Trochu som to asi presolil ale aj tak lepšia než z obchodu.
knedla byla fantastická a svíčková zpívala hymnus. hluboko se před Vámi klaním. Dekuji
Naozaj perfektný recept.Upne super všetkým strašne chutila,deti sa išli za nou potrhať.
Ďakujeme.
Ahoj, musim pochvalit, recept je jednoduchy a skvely, robila som prvy krat knedlu a super sa vydarila a vsetkym moc chutila. Je to proste domaca knedla a to aj citit. Som totiz vo svajcarsku a tu sa neda kupit, tak som musela sama spravit.Tento recept som si vybrala ako prvy a aj pri nom ostanem moooooc dakujem :-D
Dnes som na obed robila podľa tohto receptu knedľu-mňam… Takú dobrú som ešte nejedla.A k tomu pečená krkovička s dusenou kapustou…Odporúčam.
dakujem dakujem a este raz dakujem za tento super spicovy receptik.ja som na kysnute totalne lava.ale tento recept uz lahsi ani nemoze byt funguje zarucene.uz dvakrat sa mi podaril uzasny:)) odporucam urcite
Neviete mi poradit, preco mi knedlik nechce kysnut? Urobila som presne podla receptu a nie a nie kysnut.
No, tak ma napada len ze by to mohlo byt kvasnicami…
musím vyskúšať! mňam.
Výborná knedľa ;-)
Ahoj Robila som parenú knedľu prvý krát a vyšla super.Recept je výborný .Knedľa je fajnučka a so segedínom mňam :-)
Perfektny recept, knedlu sme robili s mojim manzelom prvy krat, ale vysla super super a takto sme mali nase tradicne jedlo (knedlik s kapustou a bravcovym maskom) pocas vianocnych sviatkov aj mimo Slovenska…
Perfektný receptik, knedla má úspech a veru inu už nechceme :-)
Dakujem za tento recept! Uz som podla neho robila knedlu zo 5-krat a vzdy sa vydarila uzasne! Akurat som pridala trik mojej mamy – vzdy necham kvasok taku polhodinu odstat, kym sa drozdie v mlieku trochu napuci, a az potom pridam muku a ostatne. Tiez u mna vzdy trvalo ovela dlhsie ako 30 minut kym mi knedla vykysla (teda zdvojnasobila objem) ale skratka som ju nechala kysnut dlhsie a potom uz slo vsetko hladko a chutila vynikajuco!