Zemiakové posúchy

Dnes si pripravíme chutné domáce zemiakové posúchy.

P1010244 300x225 Zemiakové posúchy

Reklama :

Suroviny:

Cesto:

1kg polohrubá múka

200ml pochúťková smotana

1dcl olej

42g droždie

2 vajcia

½ l mlieka

2PL cukor kryštál

2PL soľ

Plnka:

1kg zemiakov

Maslo

Mlieko

Soľ

Na posypanie:

Rasca

Údená slanina

Olej

Cesnak

P1010228 300x225 Zemiakové posúchy

 

Postup:

Z 250 ml mlieka, 2PL cukru a drozdia zarobíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme smotanu, vajcia, olej, soľ a vykysnutý kvások. Začneme miešať a postupne prilievame zvyšné mlieko tak, aby nám vzniklo vláčne cesto. Mlieko neprilejeme naraz, lebo každá múka saje inak, a mohli by sme cesto moc zriediť. Hotové cesto dáme na hodinu kysnúť do tepla. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť, bude vláčnejšie.

P1010229 300x225 Zemiakové posúchy

P10102321 300x225 Zemiakové posúchy

P1010233 300x225 Zemiakové posúchy

P1010235 300x225 Zemiakové posúchy

P1010237 300x225 Zemiakové posúchy

Kým kysne cesto, uvaríme si očistené a na drobno pokrájane zemiaky s rascou a soľou. Uvarené zemiaky popučíme na hustejšiu kašu s maslom a mliekom, a necháme vychladnúť.

 

Cesto po vykysnutí vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme predtým naolejovali, a roztiahneme alebo rozvaľkáme na plát hrubý cca 3-4 cm. Z cesta vykrajujeme pohárom šišky, ktoré na poolejovanej doske vyťahujeme do tvaru placky tenkej cca ½ cm. Na placku dáme lyžicu zemiakovej kaše, a zabalíme ako buchtu. Tú následne rukou opäť roztlačíme na placku. Takto pripravený posúšok položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pošúšky na plechu posypeme rascou a kúskami údenej slaninky.

P1010238 300x225 Zemiakové posúchy

P1010239 300x225 Zemiakové posúchy

P1010240 300x225 Zemiakové posúchy

P1010241 300x225 Zemiakové posúchy

P1010242 300x225 Zemiakové posúchy

Pečieme pri 180°C cca 20 min.

Upečené osúšky ešte horúce potrieme olejom, v ktorom je prelisovaný cesnak. Je možné použiť aj rozpustenú bravčovú masť.

P1010244 300x225 Zemiakové posúchy

 

DOBRÚ CHUŤ




Tagy: , ,

Jedna reakcia k “Zemiakové posúchy”

  1. [...] trochu cukru, a ak málo, tak citrónovej šťavy. A hotovo! Môžeme podávať. My ju papáme zo zemiakovými posúchmi, ktoré ale k tejto príležitosti robíme bez slaninky [...]

Zanechať komentár