Zemiakové posúchy

Dnes si pripravíme chutné domáce zemiakové posúchy.


Suroviny:

Cesto:

1kg polohrubá múka

200ml pochúťková smotana

1dcl olej

42g droždie

2 vajcia

½ l mlieka

2PL cukor kryštál

2PL soľ

Plnka:

1kg zemiakov

Maslo

Mlieko

Soľ

Na posypanie:

Rasca

Údená slanina

Olej

Cesnak

 

Postup:

Z 250 ml mlieka, 2PL cukru a drozdia zarobíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme smotanu, vajcia, olej, soľ a vykysnutý kvások. Začneme miešať a postupne prilievame zvyšné mlieko tak, aby nám vzniklo vláčne cesto. Mlieko neprilejeme naraz, lebo každá múka saje inak, a mohli by sme cesto moc zriediť. Hotové cesto dáme na hodinu kysnúť do tepla. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť, bude vláčnejšie.

Kým kysne cesto, uvaríme si očistené a na drobno pokrájane zemiaky s rascou a soľou. Uvarené zemiaky popučíme na hustejšiu kašu s maslom a mliekom, a necháme vychladnúť.

 

Cesto po vykysnutí vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme predtým naolejovali, a roztiahneme alebo rozvaľkáme na plát hrubý cca 3-4 cm. Z cesta vykrajujeme pohárom šišky, ktoré na poolejovanej doske vyťahujeme do tvaru placky tenkej cca ½ cm. Na placku dáme lyžicu zemiakovej kaše, a zabalíme ako buchtu. Tú následne rukou opäť roztlačíme na placku. Takto pripravený posúšok položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pošúšky na plechu posypeme rascou a kúskami údenej slaninky.

Pečieme pri 180°C cca 20 min.

Upečené osúšky ešte horúce potrieme olejom, v ktorom je prelisovaný cesnak. Je možné použiť aj rozpustenú bravčovú masť.

 

DOBRÚ CHUŤ



Tagy: , ,

2 komentáre k “Zemiakové posúchy”

  1. […] trochu cukru, a ak málo, tak citrónovej šťavy. A hotovo! Môžeme podávať. My ju papáme zo zemiakovými posúchmi, ktoré ale k tejto príležitosti robíme bez slaninky […]

  2. Peter píše:

    Odporucam zemiaky uvarit v supke a po olupani postruhat, posuchy tym ziskaju uplne iny druh dimenzie :)

Zanechať komentár