Holandská omáčka

Vynikajúca omáčka, ktorá je vhodná aj na letné mesiace, keďže je tepelne spracovaná. Podávať ju môžete k steaku, rybe, s vajcom Benedikt, alebo len tak k pečeným zemiakom… Je to skvelá náhrada majonézy ;)


 

Ingrediencie:

Pre dve osoby:

3 žĺtka

150g čerstvého masla

Šťava s polky citróna

Biele suché víno

Soľ

estragón

 

Postup:

Maslo si rozpustíme, a pozbierame s neho bielu penu.

Do kovovej misky dáme žĺtka, a pripravíme si citrónovú šťavu.

Šťavu z citróna treba pridávať postupne, aby Vám omáčka chutila. Takže do žĺtkov dáme trochu šťavy a premixujeme.

Medzitým si dáme do hrnca variť vodu, a keď vrie, oheň stíšime na minimum. Na hrniec postavíme misku so žĺtkami, a šľaháme, kým nezačnú žĺtka hustnúť. Pokiaľ hustnú rýchlo, misku z hrnca zložíme, a chvíľu šľaháme mimo vodnej pary.

Takže keď začnú žĺtka hustnúť, tak začneme po kvapkách prilievať maslo. Začne nám vznikať masa podobná majonéze. Čím je hmoty viac, tým rýchlejšie môžeme vlievať maslo.

Tu vidíte, jako hmota hustne. Ja osobne proces z maslom robím mimo vodnej kúpele,

a až potom ešte na chvíľu omáčku šľahám na hrnci s vriacov vodou.

Omáčku dochutíme zvyšným citrónom, soľou, a bielym vínom. Ale opatrne, aby ste omáčku moc nenariedili. V originálnom recepte je aj estragón, ale ja ho nedávam.

DOBRÚ CHUŤ :)

 

 

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

 

 



Tagy:

2 komentáre k “Holandská omáčka”

  1. […] Kategórie Prílohy 28Dec Recept na holandskú omáčku expres, je to variácia na klasickú holandskú omáčku len je to rýchlejšie a jednoduchšie […]

Zanechať komentár