Vajce Benedikt
Tento recept údajne vznikol v New Yorku, a ja som ho odkukala od majstra v obore Polreicha. Je to skvelý recept na výdatné raňajky, ale aj večeru pred flámom ;) Každopádne si ich obľúbite ;)
Ingrediencie:
Pre dve osoby:
4 krajce toustového chleba
4 vajíčka
8 plátkov kvalitnej šunky, alebo slaninky
Rajčina
Šalát čerstvý
ocot
Postup :
Rajčinu si umyjeme a nakrájame na tenko.
Ja som použila prerastenú slaninku, takže som ju nakrájala na tenké plátky.
Tousty opečieme v toustovači, ja nemám, takže som použila steakovú panvicu.
Opečený toust natrieme jemne holandskou omáčkou,
Medzičasom si opečieme slaninku. Pokiaľ použijete šunku, nie je potrebné ju opekať.
Do hrnca s variacou vodou pridáme 2 PL octu.
Opečenú slaninku dáme na tousty,
Preložíme rajčinou,
Šalátovým listom,
A začneme s prípravou strateného vajca. Je to veľmi jednoduché, netreba sa toho báť. Ocot vo vode zabráni tomu, aby sa vajíčko rozpadlo. Ja to robím tak, že si vajíčko rozklepnem do pohárika, varechou poriadne rozmiešam variacu sa vodu, aby sa vytvoril vír, a doň potom opatrne vylejem vajíčko. Vareškou prejdem párkrát opatrne okolo vajíčka, aby sa neprichytilo na spodok hrnca. Pokiaľ Vám trochu bielka spraví strapce, nevadí, bez toho to nejde. Vajíčko tatko varíme 2-3 minútky. Nie dlhšie, to by už bolo na tvrdo. Bez škrupinky to ide rýchlo ;) POZOR! Nikdy sa nesnažte robiť v jednom hrnci viac ako 1 vajíčko, nedopadlo by to dobre :)
Vajíčko vyberieme opatrne dierovanou naberačkou a dáme na pripravený toust.
Stratené vajce polejeme holandskou omáčkou, a ozdobíme podľa chuti napríklad čiernym mletým korením.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
[…] aj na letné mesiace, keďže je tepelne spracovaná. Podávať ju môžete k steaku, rybe, s vajcom Benedikt, alebo len tak k pečeným zemiakom… Je to skvelá náhrada majonézy […]