Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

Dnešný recept je taká slovenská klasika, dusená kapusta na sladko, pečené mäso podľa vlastnej chuti a samozrejme nesmie chybat knedľa.


 

Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa

 

Ingrediencie:

 

Na kapustu:

2 stredne veľké hlávky kapusty (v mojom prípade to bolo 4,5 kg)

1 cibuľa

Olej

Rasca celá

1 PL čerstvého masla

Soľ

1 PL hladkej múky

100 g kryštálového cukru

2-3 PL octu

Mäso:

V podstate môže byť akékoľvek, ja som piekla na rodinnú oslavu, tak sa nedeste toho množstva :)

2 kg bravčový bôčik

1 kurča bez drobkov, cca 1, 3 kg

1hlávka cesnaku

Rasca celá

Mleté čierne korenie

Červená paprika mletá sladká

soľ

 

Postup:

 

Do väčšieho hrnca dáme olej, a osmažíme 2 KL celej rasce. Rasca získa krásnu arómu.

 

Keď nám rasca začne voňať, tak pridáme nakrájanú cibuľu. Nemusí byť veľmi na drobno, v kapuste sa to stratí :)

 

Keď je cibuľka do sklovita orestovaná, začneme pridávať kapustu. Mne osobne sa nikdy nezmestí všetka kapusta naraz do hrnca, takže pridávam postupne. Kapustu počas restovania viac posolíme, aby pustila vodu, a tým postupne zmešovala svoj objem.  Ako nám kapusta klesá, tak pridávame postupne ďalšiu. Uznávam, tu treba trochu trpezlivosti.

 

Tu je pekne vidno, ako sa dá vydusiť 4,5 kg kapusty :D v podstate tu som si uvedomila, že som jej mohla dať dusiť aj 5,5 kg! :) Moja kapusta pustila veľa vody, a tak som už nepodlievala, ale pokiaľ sa Vám zdá, že je vody málo, trochu podlejte, a duste na malom plameni až do mäkka.

 

Kým sa dusí kapusta, tak si pripravíme mäsko na pečenie. Bôčik umyjeme, a kožu prerežeme ako na fotke. Režeme len pod vrchnú vrstvu tuku.

 

Bôčik dáme na plech, aj s naporcovaným kuraťom. Ale môžete ho aj v celku piecť.

 

Očistíme a pretlačíme cez lis celú hlávku cesnaku, a potrieme ním všetko mäso. Pri bôčiku ten cesnak votrieme hlavne do zárezov. Mäso posolíme, okoreníme, a kura posypeme červenou mletou paprikou. Nakoniec posypeme rascou, a podlejeme vodou tak do polovice mäsa. Pečieme na 180°C pri teplovzdušnej rúre alebo na 200°C pri elektrickej rúre približne 2,5 hodiny. Samozrejme zakryte. :)

 

Mäso sa pečie, tak sa vrátime ku kapuste. Pokiaľ je už mäkká, tak si spravíme s cukru a približne ½ dcl vody karamel.

 

Keď ho máme hotový, prilejeme približne deci vody,

 

A necháme ho vo vode rozpustiť.

 

Hotový karamel nalejeme do kapusty, a dusíme ďalej, ale odokryté, aby sa nám väčšina tekutiny odparila.

 

Keď je voda skoro vydusená, začneme dochucovať.

 

Pridáme maslo,

 

Premiešame, a poprášime múkou, a rýchlo zamiešame, aby sa nám nespravili hrudky. Múka jemne zahustí zvyšok tekutiny, a kapusta sa stane kompaktnejšia.

 

Podusíme ešte pár minút, a dochutíme ešte octom a soľou. Octu nedávame viac ako som uviedla na toto množstvo, kapusta nemá byť kyslá, ocot má len jemne vyrovnať príkrosť karamelu. Výsledok má byť príjemne sladkastá kapusta, s delikátne karamelovou príchuťou. Ocot v podstate nie je vôbec cítiť.

 

Mäsko je upečené :)

 

Tu pekne vidno ako bôčik odskakuje od kosti.

Podávame s knedľou, najlepšie domácou. Recept na domácu parenú knedľu pridám niekedy na budúce :)

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)


Tagy: , ,

9 komentárov k “Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa”

  1. watcher píše:

    ten recept na knedlu by sa zisiel ;) najlepsie na tu cesku zltu zemiakovu :)

  2. […] je hotová Naporcovanú podávame s lokšami, dusenou karamelovou kapustou, a kto chce aj s kysnutou […]

  3. adka píše:

    no mňamky vyzera to uzasne dnes dam na vas recept :) velmi sa tesim az sa mi zbieraju slinky :)

  4. Anetka píše:

    Mnam moje oblubené jedlo mam ho velmi rada len ho robím na jinom sposobe ale teraz skusim podla vasho receptu vypada to chutne.

  5. peter píše:

    tu knedlu by som dakde nasiel? Alebo este nie? Vdaka….

  6. ruzena píše:

    dobry den prosim vas vedel by mi niekdo poradit kolko potrebujem kapusty na oslavu asi pre 40 hosti dakujem

  7. jasom1234 píše:

    Vynikajuci recept dakujem …. Ja mam svoj na klasicke „moravske zeli“ ( dokonca moravaci sami povedali ze je lepsie ako to ich) ale zmena nezaskodi a v tomto pripade stala za to … Budem ich odteraz striedat ,…..

Zanechať komentár


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/9/6/96d795ef-8489-45c4-b9a1-15d7e389f828/receptiky.sk/web/wp-content/themes/Delicious_Foods/comments.php on line 65