Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa
Dnešný recept je taká slovenská klasika, dusená kapusta na sladko, pečené mäso podľa vlastnej chuti a samozrejme nesmie chybat knedľa.
Dusená kapusta, pečené mäso a knedľa
Ingrediencie:
Na kapustu:
2 stredne veľké hlávky kapusty (v mojom prípade to bolo 4,5 kg)
1 cibuľa
Olej
Rasca celá
1 PL čerstvého masla
Soľ
1 PL hladkej múky
100 g kryštálového cukru
2-3 PL octu
Mäso:
V podstate môže byť akékoľvek, ja som piekla na rodinnú oslavu, tak sa nedeste toho množstva :)
2 kg bravčový bôčik
1 kurča bez drobkov, cca 1, 3 kg
1hlávka cesnaku
Rasca celá
Mleté čierne korenie
Červená paprika mletá sladká
soľ
Postup:
Do väčšieho hrnca dáme olej, a osmažíme 2 KL celej rasce. Rasca získa krásnu arómu.
Keď nám rasca začne voňať, tak pridáme nakrájanú cibuľu. Nemusí byť veľmi na drobno, v kapuste sa to stratí :)
Keď je cibuľka do sklovita orestovaná, začneme pridávať kapustu. Mne osobne sa nikdy nezmestí všetka kapusta naraz do hrnca, takže pridávam postupne. Kapustu počas restovania viac posolíme, aby pustila vodu, a tým postupne zmešovala svoj objem. Ako nám kapusta klesá, tak pridávame postupne ďalšiu. Uznávam, tu treba trochu trpezlivosti.
Tu je pekne vidno, ako sa dá vydusiť 4,5 kg kapusty :D v podstate tu som si uvedomila, že som jej mohla dať dusiť aj 5,5 kg! :) Moja kapusta pustila veľa vody, a tak som už nepodlievala, ale pokiaľ sa Vám zdá, že je vody málo, trochu podlejte, a duste na malom plameni až do mäkka.
Kým sa dusí kapusta, tak si pripravíme mäsko na pečenie. Bôčik umyjeme, a kožu prerežeme ako na fotke. Režeme len pod vrchnú vrstvu tuku.
Bôčik dáme na plech, aj s naporcovaným kuraťom. Ale môžete ho aj v celku piecť.
Očistíme a pretlačíme cez lis celú hlávku cesnaku, a potrieme ním všetko mäso. Pri bôčiku ten cesnak votrieme hlavne do zárezov. Mäso posolíme, okoreníme, a kura posypeme červenou mletou paprikou. Nakoniec posypeme rascou, a podlejeme vodou tak do polovice mäsa. Pečieme na 180°C pri teplovzdušnej rúre alebo na 200°C pri elektrickej rúre približne 2,5 hodiny. Samozrejme zakryte. :)
Mäso sa pečie, tak sa vrátime ku kapuste. Pokiaľ je už mäkká, tak si spravíme s cukru a približne ½ dcl vody karamel.
Keď ho máme hotový, prilejeme približne deci vody,
A necháme ho vo vode rozpustiť.
Hotový karamel nalejeme do kapusty, a dusíme ďalej, ale odokryté, aby sa nám väčšina tekutiny odparila.
Keď je voda skoro vydusená, začneme dochucovať.
Pridáme maslo,
Premiešame, a poprášime múkou, a rýchlo zamiešame, aby sa nám nespravili hrudky. Múka jemne zahustí zvyšok tekutiny, a kapusta sa stane kompaktnejšia.
Podusíme ešte pár minút, a dochutíme ešte octom a soľou. Octu nedávame viac ako som uviedla na toto množstvo, kapusta nemá byť kyslá, ocot má len jemne vyrovnať príkrosť karamelu. Výsledok má byť príjemne sladkastá kapusta, s delikátne karamelovou príchuťou. Ocot v podstate nie je vôbec cítiť.
Mäsko je upečené :)
Tu pekne vidno ako bôčik odskakuje od kosti.
Podávame s knedľou, najlepšie domácou. Recept na domácu parenú knedľu pridám niekedy na budúce :)
DOBRÚ CHUŤ :)
ten recept na knedlu by sa zisiel ;) najlepsie na tu cesku zltu zemiakovu :)
Recept na knedlu urcite pridame, najblizsie ako budeme varit jedlo s knedlou :)
[…] je hotová Naporcovanú podávame s lokšami, dusenou karamelovou kapustou, a kto chce aj s kysnutou […]
no mňamky vyzera to uzasne dnes dam na vas recept :) velmi sa tesim az sa mi zbieraju slinky :)
Mnam moje oblubené jedlo mam ho velmi rada len ho robím na jinom sposobe ale teraz skusim podla vasho receptu vypada to chutne.
tu knedlu by som dakde nasiel? Alebo este nie? Vdaka….
Ano, je tu ajrecept na knedlu. Dajte si do vyhladavania, alebo pozrite rovno v kysnutom ceste.
dobry den prosim vas vedel by mi niekdo poradit kolko potrebujem kapusty na oslavu asi pre 40 hosti dakujem
Vynikajuci recept dakujem …. Ja mam svoj na klasicke „moravske zeli“ ( dokonca moravaci sami povedali ze je lepsie ako to ich) ale zmena nezaskodi a v tomto pripade stala za to … Budem ich odteraz striedat ,…..