Bryndzové halušky

Čo už môže byť slovenskejšie ako bryndzové halušky :). Každý ich robí inak, dokonca majú vlastné majstrovstvá sveta v ich výrobe a jedení :) My ich robíme doma takto.


Reklama :

 

 

TIP: pokiaľ sa vám podarí urobiť viac halušiek ako je možné zjesť, u nás sa to stáva skoro stále, tak si uvarené halušky, samozrejme čisté, nabaľte do mikroténových sáčkov, a zamrazte. Jedného krásneho dňa, akoby ste našli :)

Ingrediencie:

Ja to bohužiaľ robím od oka, takže presný pomer Vám nepoviem, ale nebojte, zvládneme to! :)

Zemiaky

Hladká múka

2-3 vajcia

Soľ

Bryndza

Slaninka

Mlieko

Olej podľa potreby

 

Postup:

Tak poďme na to. Zemiaky si očistíme, a nastrúhame na jemno. Ja som lenivá, takže ja ich nakrájam a aj s vajíčkami pomixujem v mixéry. :)

Pomixované zemiaky prelejeme do misy, pridáme trochu soli, a prisypávame hladkú múku.

Prisypávame dovtedy, kým cesto nie je tak husté aby v ňom stála varecha. Konzistenčne pripomína redšie kysnuté cesto.

Keď si cesto naberieme na varechu a otočíme ju, tak cesto spadne až po chvíli a oddeľuje sa veľmi pomaly.

Bryndzu ja osobne narieďujem mliečkom alebo smotanou. Ale to nemusíte robiť.

Slaninku si nakrájame na kocky.

Dáme zovrieť posolenú vodu, a začíname hádzať halušky. Ja používam sitko na halušky. Ako ich hádžeme, musíme občas aj premiešať, aby sa na dne hrnca nepolepili.

Keď vyplávajú na povrch, nechám ich ešte asi dve minútky variť a vyberám.

Slaninku vyškvaríme na panvici. Pokiaľ máte moc mäsovú ako ja, tak ju podlejte trochou oleja.

Do scedených halušiek pridáme bryndzu,

Ktorú premiešame s haluškami.

Pridáme aj slaninku aj s výpekom.

Premiešame, a môžeme podávať. Bryndzové halušky sú najchutnejšie čerstvo urobené. Servírovať sa dajú aj tak, že na tanier dáte suché halušky, polejete bryndzou, a posypete škvarkami, a každý nech si ich zamieša sám. No u nás sa to neujalo :)

A toto je „prvý chod“ môjho manžela :D

DOBRÚ CHUŤ :)

 

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku




Tagy: , , ,

7 komentárov k “Bryndzové halušky”

  1. jana píše:

    prekvapili ma tie tri vajíčka… nedávam ani jedno a halušky sú mňam

  2. Jana píše:

    Bryndzu miesat s mliekom? Ved je nim uz aj tak dost pancovana! Najlepsia je samotna bryndza, kysla a smradlava, ziadna zjemnovana a dobabrana smotanou alebo mliekom ako to robievaju v restikach, pretoze chcu ne bryndzi usetrit.

  3. Ket píše:

    zaasadne do halusiek nejdu vajcia to v ziadnom pripade a ja pouzivam hrubu muku su ovela chutnejsie…

  4. Anna Bittnerová píše:

    Zemiaky nemixovať , halušky musia byť strapaté ! preto sú tp strapačky ! Núka môže byť aj hladká alebo napoly s polohrubou, ale BEZ VAJEC! keď je dobrá bryndza netreba źiadnu smotánu.Stačí, keď sa halušky celkom neocedia. A dobrú slabinu, olej pokazí chuť .

  5. Erik píše:

    smotana do halusiek????? to je ako bicykel pre rybu!!! kazdemu to chuti inak ale toto nedoporucujem…. bryndza je bryndza!!! a ano, ziadne vajicka. co sa mixeru tyka, odlozte ho bokom….

  6. ružanka píše:

    a čo takto použíť mlynček na orechy. Výborná pomôcka, používa ho môj manžel a halušky sú strapaté

Zanechať komentár