Vaječný likér

Väčšinou robím na vianočne sviatky baileys ale teraz som dostala chuť na tradičný vajcový likér. Je veľa receptov ako naň ale mňa oslovil tento keďže žĺtka sú tepelne upravené. Porovnajte, vyskúšajte, ochutnajte… pre mňa je dokonalý ;)


 

Ingrediencie:

1 nesladené kondenzované mlieko (Tatra mlieko)

1 sladené kondenzované mlieko (Salko)

5 žĺtkov

2 PL kryštálového cukru

1 vanilkový lusk (alebo namiesto cukru a lusku dáme 2 vanilínové cukre)

250ml tuzemského umu

 

Postup : 

Ja mam doma dosť pravej vanilky, takže som ho rozrezala a vyškrabala semiačka z celého lusku. Samotný lusk nevyhadzujte! Dajte si ho do dózy s cukrom a nádherne Vám ho prevonia.

Vyškrabaný vanilkový kaviár dáme do hlbšej kovovej nádoby, ideálne hrniec, spolu s cukrom a žĺtkami.

Krátko prešľaháme,

pridáme tatra mlieko

a šľaháme nad parou cca 10 minút. Žĺtka sa tepelne upravia a celé to trošku zhustne.

Odstavíme bokom, a necháme chvíľku schládnuť.

Zašľaháme salko

a pridáme um.

Celkovo mi vyšlo asi 800ml koňaku. Prelejeme do fliaš a dáme zachladiť.

NA ZDRAVIE ;)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

4 komentáre k “Vaječný likér”

  1. Emi píše:

    chcela by som sa opytat ze co by sa dalo dat namiesto tatra mlieka….salko tu mam (som v zahranici)ale tetra mlieko nie to som si nezobrala…hmmm??dakujeeem

    • kika píše:

      Tak to je tazka otazka :/ asi by som pouzila 33% smotanu. S tym, ze by som ju ale neslahala so zltkami nad parou, ake vmiesaka az do vychladnutych spolu so salkom.

  2. Laskonky píše:

    […] Priznám sa bez mučenia, že toto nepatrí medzi moje obľúbené zákusky ale ostali mi bielka z vaječného koňaku, tak že reku skúsim. A Ostala som milo prekvapená aké to bolo jednoduché a na počudovanie […]

  3. Zdenka píše:

    Ja som použila namiesto tatra nesladené prevarené polotučné mlieko a pridaním troška smotany, a konzistencia a chuť je vynikajúca, všetko ušlahané na pare, takže tepelne spracované…..doporučujem

Komentovať Emi