Smotanové langoše

Tento recept som podedila po svojej babičke, a nedám naň dopustiť!. Keďže skoro vždy doma mám všetky ingrediencie, robíme ich vždy keď na ne dostaneme chuť. Najradšej na tom mám to, že nemusím urobiť všetky naraz, lebo cesto vydrží v chladničke aj 3 dni. Áno, správne čítate, v chladničke ;)


Ingrediencie:

1kg hladkej múky

2 pochúťkové smotany

4 dcl mlieka

2 vajcia

1 kocka čerstvého droždia

4 KL soli

2 KL cukru

Olej

Cesnak

Mrkva na smaženie

 

Postup:

Do vlažného mliečka si rozšľaháme cukor a kvasnice, a poprášime troškou múky, nech sa má po čom kvások štverať :), prikryjeme čistou utierkou.

Kým nám rastie kvások, do misy si nachystáme múku, smotanu, vajcia, soľ. Keď je kvások nakysnutý, tak prilejeme do misy,

A vypracujeme cesto, ja povrch ešte trochu poprašujem múkou, a dáme vykysnúť. Tuto máme dve alternatívy. Ideálne je, cesto urobiť večer, a cesto dať hneď po vypracovaní na noc do chladničky, alebo núdzovo, čiže necháte cesto vykysnúť v teple, a pokiaľ Vám ešte nejaké nespotrebované ostane, to dáte do chladničky. Tam ho môžete mať aj 3 dni. Rozdiel v chuti nebol zistený ;)

Keďže ja som ho robila v núdzovom režime, tak ja som ho nechala kysnúť na linke, cca 30 minút.

A ideme robiť langoše. Ja som dosť nešikovná vo vyťahovaní cesta, takže si to uľahčujem takto. Na plytký tanier dám trochu oleja, rozotriem, a zároveň si tým naolejujem ruky.

Na tanier si dám trochu cesta, a rukami ho po tanieri rozťahujem do požadovanej veľkosti.

Medzitým si rozohrejeme väčšie množstvo oleja, a dáme doň pár koliečok mrkvičky. Tak ako som písala v recepte na šišky, je to „vychytávka“ proti prepaľovaniu oleja.

Keď je olej rozpálený, tak doň preložíme langoš, a smažíme do zlatova z oboch strán.

Hotové langoše natrieme pastou, ktorú ja robím tak, že do 0,5 dcl vody dám 0,5 dcl oleja, 3 prelisované strúčky cesnaku, a soľ podľa chuti. A samozrejme ozdobíme podľa chuti: kečupom, tatarskou, kyslou smotanou, strúhaným syrom, ….

DOBRÚ CHUŤ :)

 

 

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

48 komentárov k “Smotanové langoše”

  1. Evee píše:

    Jeej, tieto langošíky robíme doma aj my a vždy sú perfektné! Ja nie som zdatná ťahačka langošov, tak im hovoríme meňavky :) Inak fajn stránka :yes:

  2. Martina píše:

    no skusim ja robievam len jednoducho.kvások vlažná voda soľ a hl múka.

  3. Marcela píše:

    No práve mi kysne cesto tak uvidíme čo z toho vznikne..je to môj prvý pokus o langoše :)

  4. Monika píše:

    ja som ich dnes robila super, odporúčam, langoše sú jemné a lahodné :-)

  5. Tibor píše:

    Tieto langoše su perfektne s priatelkou sme si na nich naozaj pochutili…Ako od mamy :D Vrelo odporúčam

  6. Daša píše:

    velmi dobré a cesto môže stát aj 3-4 dni

  7. Anna píše:

    Aj ja robím tieto langoše,sú fantastické,mámto odskúšané,doporučujem gazdinkám,ktoré ich ešte nerobili.

  8. zuzana píše:

    chtěla bych se zeptat.Ta smetana je kyselá nebo sladká?

  9. lucka letaska píše:

    baby prave ich robim sa tak na ne tesim, uz aby som prazila

  10. Ďakujem za tento super recept

  11. Quebec píše:

    Vypadaju prekrasne,chcela by som sa opytat tà pochutkovà smotana mà kolko gramov .Unàs predàvajù iba velkè .Dakujem hned ich aj skusim .

  12. Quebec píše:

    Dakujem velmi pekne za odpoved ,hned to aj skusim:))

  13. sasenka píše:

    no ja som vcera robila langose v Anglicku u dcery ale dopadlo to tak, ze nevykysli, oni mi totiz to kupili muku v ktorej udajne boli kvasnice obavala som sa takejto ‚,, super ‚ vymozenosti ale aj sa bolo coho obavat nako1ko napriek tomu ze som postupovala ako doma, ostali nevykysnute a skoncili v kosi, moj zatko anglican si nechal zajst chut po vybornej slovenskej pochutke. Anglicania asi nemaju cerstve kvasnice , dnes to pojdem vypatrat.

    • Matina píše:

      Neviem ako je to v Anglicku ale ja ked som bola v irsku tak som pouzivala susene drozdie a dalo sa to aj s nim bala som sa ci vykisne ale nebol problem davala som tak dva sacky 7g len treba nechat trosku dlhsie v mliecku a dobre pomiesat.dufam ze pomoze

    • ANNA HLAVOVA píše:

      KVASNICE MOZNO KUPIT V MORISNU A TIEZ V POLSKYCH OBCHODOCH

    • Gabi_3 píše:

      Ja do toho davam este + 1/2 kl sodubikarbonu aj to pomaha a urcite to vykysne …
      je to naozaj velmi dobre mnaaam

  14. Mária Vaňová píše:

    Tieto langoše robieval náš otecko, vždy sme si na nich pochutili .A keď sa cesto uzavrie
    do igelitových sáčkov , tak v chladničke vydrží aj týždeň. Som rada, že sa mi pripomenuli,
    keď príde syn z intráku tak ich určite urobím. Ďakujem

  15. Šedivá Ivana píše:

    Zadělávám těsto s bílým jogurte a přidávám jedlou sodu.jinak postup je stejný,připravené těsto dám do vymaštěného sáčku,zavážu a dám kynout do lednice,sáček musí být větší,aby těsto mohlo kynout,vydrží 3 dny v lednici,ale u nás bohužel ne,jsou vynikající,doporučuji

  16. Tibor píše:

    Akurát som ich dojedol, recept čo má moja žena je podobný, akurát používa 88 g hl.múky a 2 x 200 mlpochúťkovej smotany, a 1 KL soli, a asi rovnakocukru. Sú OK.

  17. Maruš píše:

    recept mam skoro stejný, jen tu mrkev jsem nikdy nedávala a ani neznám, vyzkouším, dík za radu.

  18. alena píše:

    Udelala jsem podle vaseho receptu langse….chutnali nam moc a moc.Ma dcera se uz nemuze dockat az budu zase dali langose delat.

  19. Ingrid píše:

    Ahojte len som sa chcela spytat kolko langosov vyjde z tejto davky …. jasne viem ze zavisi od velkosti ale ked beriem do uvahy „velkost plytkeho taniera“ ?dakujem velmi pekne :) som zvedava ci budu chutit svajciarom :)

  20. maca píše:

    sú naozaj výborné ,dík za recept :-)

  21. peta píše:

    dobry den,prave ich robim,chcem sa len opytat,ci to cesto ma byt take protivne,ze sa mi lepi na ruky :(

  22. Andy píše:

    presne takto robím langoše aj ja.. a priznám sa, je to „obžerstvo“, aj keď priznám sa, cesto mi vydržalo v chladničke aj týždeň, stačí ho nechať zahriať voľne, nie na teplom mieste a langoše sú z neho stále fantastické ;)

  23. mumakak píše:

    prepadla ma neskutocna chut na ne!!!

  24. Marti píše:

    Tak toto cesto je uzasne, pracuje sa snim super, plus je vyuzitelne aj na ine recepty, dnes som s tohoto cesta robil parene buchty a boli fantasticke.
    DAKUJEM za super recept.

  25. Alča:-) píše:

    Marti, jak se dělají parené buchty ?

  26. Jana píše:

    Dobry den,neskusali ste robit bez vajicok?Lebo ja mam recept na langose,kde nejdu vajicka,tak ze by som ksusila aj tento urobit bez….

  27. Iriska píše:

    Dnes som robila….fantastické…..som na seba hrdá :-D lebo som lángoše robila prvý krát….vydarili sa super…..chválim nápad s naolejovaným tanierom ( nebol bordel od muky :-D ) vdaka za super receptík ….

  28. Severka píše:

    Cesto kysne, robim ich prvy krat. Drzte mi palce. :-)

  29. Limetka píše:

    Výborný recept. Vyskúšali sme ho asi pred dvomi týždňami s 13-ročnou dcérou. Keďže bolo veľmi teplo, vysmažili sme len pár langošov. Zvyšné cesto sme nechali vo „vanglíku“, zakryli mikroténom a dali do chladničky.
    Večer mala malá zase chuť na langoše. Otvorila chladničku a kričí: Mami, to je super cesto, zase je ho tam ako na začiatku!“ Smiala som sa, že to je super recept. Cesto stále dorastá. Rovnako tomu bolo i na druhý deň. Manžel sa tiež smial, že či mám nový HRNČEK VAR.
    Takže vrelo odporúčam a to lepenie spraví olej… alebo táto ukážka http://www.youtube.com/watch?v=qUBXlmVQWls

  30. Henrieta píše:

    Cestíčko sa vydarilo,robila som z polovičnej dávky,ale je ho aj tak dosť.včerasom robila langošíky a dnes ráno ma napadlo,že skúsim plnené slivkové pirôžky…….a nebola som sklamaná :) takže vrelo odporúčam a nebojte sa experimentovať :)

  31. Katka píše:

    Odporúčam každému vyskúšať…su famóóóóózne…:D ďakujem za super recept…

  32. Danka píše:

    Našla som Váš recept, tak som dostala chuť a rozhodla som sa spraviť moje prvé langoše v živote. Bola to katastrofa, neviem ako malo byť cesto husté, či redšie, alebo hustejšie…ale nedarilo sa mi vôbec langoše tvarovať. Potom keď som spravila nejaký tvar a osmažila to, tak to nemalo tú správnu chuť. A to som si naivne ešte kúpila aj syr aj tatarku, že si langoše ochutím. Po dvoch kúskoch, som to ďalej vzdala, a cesto odložila. Bohužial, sa mi to nepodarilo, a neviem čo som robila zle.

  33. Olinka píše:

    Skúste tento recept je menej nákladný a je veľmi dobrý. Nakoľko tam neidú vajíčka, to cesto je ešte lepšie….. také makšie : 1 kg polohrubej výberovej múky, 1 kyslá smotana, 1 PL soli, 1 čl sody bb, 1 drožde a vlažná voda. Ked cesto vykysne urobím si také malé bochníčky z toho cesta asi 12-13 kusov na pomúčenej doske a necham ich chvíľku postáť. Lepšie a jednoduchšie sa potom rozťahujú. Namúčim si ruky a roztahujem. Pečieme vo váčšom množstve oleja aby plávali, a ked sa začnú nafukovať pri pečení, v žiadnom prípade ich netreba prepichovať ale nechať tak sa upiecť.

  34. Pavol píše:

    ted som je upek,a muzu doporucit,kdyz to zvladnem ja tak to hrave kazdy ,super……

  35. etela píše:

    laangoše som akurat dovypražala a musim povedaať,že su užastne ! Vnučence my pochvalili! Nabuduce ale robim z dvojitej davky !

  36. JURSOVCI MALACKY SLOVACKA píše:

    POZDRAVUJEME – SPOMINANE A LANGOSE VYSKUSAME

  37. Evka píše:

    Langoše jsou fantastické, no a já udělala celou dávku a mám fakt hrneček vař, takže je v lednici a uvidím, možná udělám marmeládové dělbuchy( knedlíky na páře). Příště udělám jen z poloviční dávky. Ta vychytávka na talíři s olejem je suprová, moc díky za recepík.

  38. Ja píše:

    Dobrý den, možem cesto robiť v pekárničke,podarí sa aj tam?

  39. Iveta píše:

    Ahojky,tyto langoše vypadají fakt luxusně.
    Jen nevím kolik gramů má ta smetana a hlavně,,,pochoutková to je zakysaná?????????????

Komentovať Tibor