Pirôžky
Určite si ich každý pamätá, a určite ich mal každý rovnako rád, ako ja :). Problém dnešnej doby je, že všetko, čo bolo také dobré keď sme boli malý, tak skrátka mizne. Ja osobne poznám už len jedno miesto kde vyrábajú a predávajú čerstvé pirôžky, a keďže je to tak 30 km od nášho domu, tak si ich veľmi nedoprajeme. Na internete som náhodou našla recept, ktorý o sebe tvrdil, že je ako originál. Takže som to musela vyskúšať, a tu je výsledok. Veľmi chutné pirôžky, a veľmi naozaj veľmi podobné originálu. Každopádne mne to stačilo, a dúfam, že rovnako budú chutiť aj Vám.
Ingrediencie:
1kg polohrubá múka
3PL kryštálový cukor
2 vajcia
1 žĺtok
2dcl olej
5dcl vlažné mlieko
2 kocky droždia
1 vanilínový cukor
1KL soľ
0,5dcl tuzemský um
½ bal. prášok do pečiva
Postup:
Všetky ingrediencie ( do 2dcl mlieka dáme droždie, a cukor, a necháme kvások nabehnúť ), dáme do misy aj s hotovým kváskom.
A vymiesime hladké vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
V teple necháme kysnúť cca 40 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku,
A vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Ja osobne to robím na dvakrát, lebo by sa mi nezmestilo celé cesto na stôl ;). S cestom sa pracuje dobre, nemusíte príliš podsýpať.
Vyvaľkané cesto si nakrájame nožom na štvorce 7×7 cm. Aj keby ste si mysleli že je to málo, tak nie je. Pirôžky ešte pri smažení naberú objem!
Naplníme plnkami podľa chuti. Môžete použiť aj rôzne typy džemu, ale ja som použila makovo lekvárovú, a orechovú plnku. Tieto plnky sme už robili na Valašské frgále, takže tam si ich prípravu môžete pozrieť.
Ale naspäť k plneniu. Na každý štvorec dáme lyžicu plnky, štvorec prehneme cez polovicu, utlačíme okraje aby nám plnka pri smažené nevytiekla, a šúľaním vytvarujeme pirôžtek.
Pirôžky necháme 10 min podkysnúť,
A na rozpálenom oleji smažíme,
Z oboch strán do zlatova.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
Ahoj, tak som to dnes skusil….. celkom to vyslo, len plnky v pirozkoch sa mi zdalo pomenej, ale ked som dal viacej, tak sa mi plnka pri sulani tlacila von…. ale inak velmi dobre sa podarili… fakt ako origos….. len mam jednu pripomienku k mnozstvu ingrediencii.,… z toho mnozstva, co je uvedene som spravil pirozky pre cely regiment…. :o)))) kludne staci polovicna, mozno aj tretinova davka….. :o))))
ale ta orechová plnka pri valašských frgáloch nie je vôbec spomenutá. Môžete ju sem prosím doplniť. Ďakujem :)
Dobrý deň, samozrejme doplníme, chybička sa vyskytla. Zatiaľ takto.
na 300g mletých orechov, nalejeme 200ml mlieka, osladíme podľa chuti, môžeme priliať rum a prisypať hrozienka. Cele povaríme, kým masa neostane kompaktná. Ak sa Vám vidí plnka riedka dosypte orechy alebo strúhanku ak moc hustá, prilejte trošku mlieka. Každému vyhovuje iná konzistencia :)
Mňaaaaaam, vypadajú naozaj božsky. Určite receptík vyskúšam a ozvem sa. Veľký dík „Kika“ za receptík, nejedla som ich už pár rokov a presne ako píšeš, všetko dobré postupně zmizne. Pekné sviatky :o)
Velmi ich oblubujem, a už sa tešim na nedelu až ich moja polovička upečie
kolko kusov vide z celej davky
Dnes som pirôžky robila
Dnes som pirôžky robila môžem potvrdiť, že sú výborné. Robila som plnku orechovú, nutelu a lekvár. Vnúčik pochváli, že aj keby tam nebola plnka aj tak sú výborné a manžel zase, že sú ako z obchodu. Robila som iba pol dávky ale bolo ich neúrekom.
ja si to vyskusam
Dnes som ich robila, robila som z polovičnej dávky…sú genialne, jemné ako pavučinka…doporučujem, výborný recept