Valašské frgále

Valašský frgál, je typický moravský svadobný koláč. Na morave má výroba frgálov dlhú tradíciu, a každá svadba, alebo väčšia rodinná udalosť sa bez nich nezaobíde. Ja som ich prvýkrát ochutnala, keď sme boli s manželom u jeho tety na morave, a boli proste úžasné! :) Tak som sa rozhodla, že sa ich musím naučiť aj ja! Samozrejme recept na frgále Vám nikto len tak neprezradí, takže tento sa na tie pravé frgále najviac podobá! :)


Reklama :

 

Ingrediencie:

Cesto:

150g hladká múka

150g polohrubá múka

150 ml vlažné mlieko

2 žĺtky

30g maslo čerstvé

2 PL olej

20g droždie (pol kocky)

1g soľ

2 vanilkové cukre

Kôra z jedného umytého citróna

Plnka tvarohová:

300g tvaroh

1žĺtok

1 vanilkový cukor

3 PL práškový cukor

½ bal. zlatý klas

Plnka makovo lekvárová:

100g mletý mak

100g slivkový lekvár

0,5dcl rum

Mlieko na zriedenie len podľa potreby

Mrvanička:

80g čerstvé maslo

100g polohrubá múka

50g práškový cukor

(to je približne, keďže ja ju robím od oka)

Na kropenie:

2 PL čerstvého masla

2PL rumu

 

Postup:

 

Začneme tým, že do misy si preosejeme obe múky, pridáme soľ, citrónovú kôru, olej, vlažné mlieko, a doň pomrvíme droždie. Prikryjeme čistou utierkou, a necháme droždie podkysnúť.

Medzitým si pripravíme do druhej misy vanilkový cukor, maslo a žĺtka,

A vyšľaháme do penista.

Keď nám droždie podbehne, pridáme k nemu žĺtkovo maslovú hmotu,

A vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Pokiaľ by Vám cesto lepilo trošku ešte podsypte múkou, ale neprežeňte to! Cesto nesmie byť tuhé! Necháme cesto na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu. Podľa pôvodnej receptúry by malo kysnúť až 2 hodiny, ale podľa mňa je to prehnané. Počas kysnutia cesto sem tam premiesime, takzvane pretužíme, čo mu pridá na vláčnosti.

Kým nám kysne cesto, pripravíme si plnky. Tvaroh, cukor, a pudingový prášok zmiešame do kopy,

Pokiaľ máte radi sladšie, tak ešte pridajte cukor, kto má rád, môže aj hrozienka.

Lekvárovo makovú spravíme tak, že povidlá, rum a namletý mak dáme do kastrólika, a vo vodnom kúpeli prevaríme, pokiaľ sa lekvár nerozpustí, a nespojí s makom.

Pokiaľ je lekvár príliš hustý, tak nariadime mliečkom. Plnka by mala byť trochu redšia, keďže pri pečení sa trošku vysuší.

Drobenku si pripravíme tak, že cukor, múky a maslo (nie moc mäkké) medzi prstami miešame dovtedy, posial sa nám nespoja, a nevytvoria mrvaničku.

Keď cesto vykyslo, tak ho rozdelíme na dve rovnaké časti, a vytvoríme bochníčky. Nemusíme podsypávať, cesto sa nelepí.

Každý bochníček vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, pričom okraje trošku stlačíme aby boli hrubšia, a plnka nám nevytekala.

A naplníme, jeden tvarohovou, a druhý makovo lekvárovou plnkou, a posypeme drobeničkou. Dáme piecť na 200°C na 20-25 minút, kým okraje nezozlátnú.

Ešte horúce frgále pokropíme roztopeným maslom s rumom.

Takto pekne sa mi upiekli :)

DOBRÚ CHUŤ :)

 

 

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

 




Tagy: , ,

3 komentáre k “Valašské frgále”

  1. Martin píše:

    hmmm, to vyzerá dobre. Musím vyskúšať.

  2. Pirôžky píše:

    […] džemu, ale ja som použila makovo lekvárovú, a orechovú plnku. Tieto plnky sme už robili na Valašské frgále, takže tam si ich prípravu môžete […]

  3. Alena Horvathova píše:

    noooo musím aj ja vyskúšať,vyzerá super

Zanechať komentár