Kurací tažín s marhuľami a paradajkami

Kurací tažín s marhuľami a paradajkami

príprava 15 minút / tepelná úprava 50 minút / porcie 6

Keď som s rodinou pred pár rokmi navštívila Maroko, veľmi ma prekvapilo, aké je toto jedlo prosté a obľúbené. Každý večer sme si v reštauráciách vždy pochutnávali na kombinácii mrkvy, jahňaciny s kosťou a cibule. Nepodobalo sa to na nijaký exotický druh duseného mäsa s koreninami, o ktorých som čítala alebo počula. Kamarátka mi raz povedala, že ak chceme skutočne spoznať jedlá, o ktorých čítame, musíme ich ochutnať priamo z domácej kuchyne u niekoho na návšteve. Ja som takú možnosť nemala, a tak som sa rozhodla, že vyskúšam svoju vlastnú obmenu tohto jedla. Tento recept patrí medzi moje najobľúbenejšie. Tažín podávam s kuskusom zmiešaným s bylinkami.


Suroviny:
2 lyžičky olivového oleja
12 malých filiet z kuracieho stehna bez kože a tuku, prekrojených napoly
2 cibule pokrájané najemno
čerstvý ďumbier (5 cm), ošúpaný a postrúhaný najemno
3 strúčiky cesnaku posekané najemno
1 lyžička šafranu
1 lyžička vriacej vody
1 lyžička mletého ďumbiera
1 lyžička mletej rasce
1 veľká celá škorica
2 lyžice paradajkového pretlaku (koncentrovaného pyré)
500 ml (2 hrnčeky) kuracieho vývaru
12 sušených marhúľ pokrájaných na štvrtky
2 lyžice medu
šťava z 1 1/2 citróna + mesiačiky citróna pri servírovaní
posekaná koriandrová vňať na posypanie a kuskus pripravený v pare ako príloha

 

POSTUP:
Vo veľkom hrnci na silnom plameni rozohrejeme 1 lyžičku olivového oleja. Kuracie mäso dobre ochutíme morskou soľou a čerstvo pomletým čiernym korením a prudko ho opečieme z oboch strán dohneda. Vyberieme a odložíme nabok.

Do hrnca pridáme zvyšný olej, cibuľu, ďumbier a cesnak a ochutíme trochou soli a korenia. Pražíme 10 minút, aby cibuľa zmäkla. Jemne podrvíme šafran, zalejeme ho vriacou vodou a necháme minútu vylúhovať. Spolu s ostatnými koreninami ho potom pridáme do hrnca a pražíme 1 minútu, aby sa uvoľnila chuť a vôňa. Pridáme paradajkový pretlak, vývar, marhule, med, citrónovú šťavu a kuracie mäso a varíme na miernom až slabom plameni asi 30 minút alebo kým kurča nie je úplne mäkké. Posypeme koriandrovou vňaťou a podávame s kuskusom a mesiačikmi citróna.

 

Tip
Tažín môžete pripraviť 2 dni vopred a odložiť do chladničky alebo zamraziť. Pred podávaním ho opatrne zohrejte v hrnci a podľa potreby rozrieďte trochou vody alebo vývaru.

 

Dobre vedieť
Tažínové omáčky sa pripravujú predovšetkým z korenín, cibule a vývaru, vďaka čomu sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.

 

Všetkých 130 receptov pre šik dievčatá nájdete v novinke Šik varenie pre šik dievčatá.

Svetoznáma autorka kuchárskych kníh Jennifer Joyceová prináša moderným ženám úžasnú zbierku zaujímavých receptov na chutné jedlá, v ktorých je úplnou náhodou málo tuku:)
Rýchlo, chutne a zdravo – to je motto šik dievčaťa. Čiže zdravé jedlá pre tie, čo nemajú veľa času. Šik varenie pre šik dievčatá obsahuje 130 receptov, ktoré pripravíte v priebehu 30 minút, maximálne hodinky.

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , , ,

Zanechať komentár