Gaštanová tvarohovo-smotanová torta

Stovky receptov na výnimočné chvíle ako sú Vianoce, Silvester, Veľká noc, rôzne párty, narodeniny… To ponúka kniha od najznámejšej kuchárky na svete – Hostina-každé jedlo je sviatok od Nigelly Lawson. Skvelé recepty, chutné jedlá a plno inšpirácie.  Pripravte si túto lahodnú tortu:


Reklama :

 

8 porcií

Na tortový základ

250 g sušienok

50 g mäkkého masla

1 kopcovitá polievková lyžica sladeného

gaštanového pyré

 

Na plnku

500 g termizovaného syra

125 g kryštálového cukru

3 vajcia

3 vaječné žĺtky

175 ml kyslej smotany

1 čajová lyžička šťavy z limetky

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1 – 2 polievkové lyžice rumu

350 g sladeného gaštanového pyré

 

Na sirup

80 ml vody

60 ml rumu

1 polievková lyžica sladeného gaštanového pyré

50 g kryštálového cukru

15 g masla

 

POSTUP

1) Rúru zohrejeme na 180 °C/stupeň 4 a dáme do kanvice zohriať vodu.

2) Na prípravu tortového základu nadrobno rozmrvíme sušienky, pridáme maslo a kopcovitú lyžicu gaštanového pyré. Zmes zo sušienok dôkladne vtlačíme na dno formy s priemerom 23 cm, aby sa vytvorila jedna súvislá vrstva a na chvíľu odložíme do chladničky.

3) Vymiešame termizovaný syr, aby bol jemnejší a pridáme cukor. Potom po jednom pridávame vajcia a vaječné žĺtky, kým sa všetky suroviny nespoja. Primiešame kyslú smotanu, šťavu z limetky, vanilkový extrakt a rum, až kým zmes nie je ľahká a krémová. Nakoniec primiešame sladené gaštanové pyré. Netreba sa znepokojovať, ak krém nie je úplne hladký, kúsky gaštanov v ňom totiž vôbec neprekážajú.

4) Vytiahneme formu z chladničky a obalíme ju niekoľkými vrstvami potravinárskej fólie tak, aby bolo dno formy dôkladne zabalené a krém nepretiekol z formy do pekáča.

5) Formu môžeme obaliť niekoľkými vrstvami, aby sme vytvorili nepriepustnú vrstvu. Formu potom preložíme do hlbšieho pekáča a do vnútra nalejeme gaštanový krém. Nakoniec do pekáča nalejeme vriacu vody z kanvice, ktorá by mala siahať asi do výšky 3 cm a formu

vložíme asi na hodinu do rúry.
6) Keď je torta upečená, okraje by mali byť pevné a stred torty by mal byť stále trochu mäkký. Dávame pozor, pretože torta pracuje aj po vytiahnutí z rúry. Vytiahneme formu z pekáča, zbavíme ju fólie a necháme ju vychladnúť. Na noc ju odložíme do chladničky a predtým, než z nej snímeme odnímateľný okraj, ju zohrejeme na izbovú teplotu. Ak ju chceme zbaviť okraja ešte predtým, než sa ju chystáme podávať na stôl (ja to robím najmä vtedy, ak sa chcem zbaviť zbytočného riadu predtým, než ku mne príde návšteva), potom ju len necháme v chladničke asi 20 – 30 minút pred podávaním. Tortu vyberieme, keď si sadáme k obedu alebo k večeri.
7)  Sirup si môžeme pripraviť už vopred, no tortu ním polievame až tesne pred podávaním.
8)  Príprava sirupu je jednoduchá: v rajnici rozpustíme všetky suroviny. Zmes varíme asi 10 minút, potom ho necháme chvíľu vychladnúť (na izbovú teplotu) a krížom krážom ním polejeme celý povrch torty.

Ďalšie stovky receptov v knihe Hostina-každé jedlo je sviatok od Nigelly.

 

 

 

 

 

Dobrú chuť ;)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku




Tagy: , , ,

Zanechať komentár