Domáci chlieb

Tento recept som našla na internete, a pri pohľade na ten božsky vyzerajúci bochník, som neodolala a vyskúšala to. Musím povedať, že som bola trochu skeptická ale výsledok bol famózny! Nie je to recept na každodenne pečenie, no na víkend už nikdy pečivo kupovať nebudete :)


 

Ingrediencie:

Z týchto surovín bude zhruba 1kg chlebík

3 hrnčeky hladkej múky T650 ( ja som použila obyčajnú hladkú )

1 ½ hrnčeka vody

1 ½ KL soli

¼ KL sušeného droždia

 

Postup:

Takže k hrnčeku. V recepte stálo hrnček na čaj. U nás je hrnček na čaj cca 2,5dcl

Do misy si nameriame všetky suroviny a ja som pridala aj celú rascu. Osobne si myslím, že s druhom múky sa dá rôzne experimentovať, takže smelo do toho. Na budúce určite skúsim použiť pol na pol s ražnou, možno pridám aj nejaké semienka.

No a ideme na to! Všetko premiešame len tak, aby sa to spojilo.

Nedbalosť miesenia je dúfam dobre vidno. Naozaj nie je nutné aby sa cesto miesilo. Takže toľko k príprave :)

Nádobu prikryjeme a zabudneme na ňu na 12-18 hodín. Ja som „zamiesila“ o 18:00 a pokračovala okolo 8:00 ráno.

Takže ráno to vyzeralo takto. Mne osobne sa cesto zdalo dosť riedke ale vôbec to nevadilo.

Na dobre pomúčenú dosku preložíme cesto a len párkrát preložíme a vytvarujeme bochník.

Preložíme na bohato pomúčenú utierku a necháme kysnúť ešte cca dve hodiny. Tým, že je cesto redšie, sa bochník trochu roztekal ale to nevadi.

Asi pol hodinku pred dokysnutím cesta dáme rúru vyhriať na 220°C a vložíme do nej ohňovzdornú nádobu s vrchnákom. Ja som použila Jánske sklo. Keď je rúra nahriata a nádoba rozpálená, tak ju vyberieme a pokúsime sa bez popálenín do nej preložiť nakysnuté cesto. Zakryjeme a dáme do rúry. Takto pečieme 30 minút.

Po 30 minútach chlieb odokryjeme a dopekáme ešte 15-20 minút.

Hotový chlieb necháme vychladnúť na mriežke :)

 

 

Dobrú chuť ;)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: ,

16 komentárov k “Domáci chlieb”

  1. Tak tento chleba je ještě potřeba vyskoušet upéct v naší zahradní peci
    není nic lepšího a zábavnějšího a upečete jich najednou i 6 – 10 bochníků (pro sousedy a známé)
    Dobrou chuť Vám přeje MOVEN výrobce a prodejce pecí pro dům a zahradu

  2. Doga Gador píše:

    tento chlieb peciem uz asi 1 a 1/2 roka a je uplne jedno, ci je nedela, alebo stred tyzdna. proste vecer zamiesim a do obeda je upeceny. dokonca uz aj kombinujem tak, ze pridavam 2 lyzicky rasce, alebo 1/6 raznej muky. nema chybu, video bezi na youtube a je aj na varecha.sk ako chlieb bez miesenia. je mozne pouzit rimsky hrniec,alebo cast iron, alebo jednoducho hlineny, ale musi mat dekel. dobry napad s varnym sklom. a este rada, ako sa nepopalit: mriezku s vrelou nadobou povytiahnut a cesto spolu s utierkou vlozit do nadoby a vyrolovat ….

  3. Dagmar Horváthová píše:

    Nádoba na pečenie sa nemusí natrieť olejom ani pomúčiť múkou? Neprilepí sa?

  4. Viera píše:

    Ahojte,recept na tento chlebík mám z tejto stránky.Piekla som ho už asi trikrát ale chlebík je dosť mokrý.Môžete mi niekto povedať,kde robím chybu?Postup práce som dodržala.Dík za odpved.

  5. matus píše:

    ja som ho mal po upečení taktiež mokrý, vobec nebol vykysnutý.. všetko som dodržal poďla návodu.. je ta gramáž vlastne v poriadku?!

  6. larry píše:

    kazda truba=rura nepecie pri zvolenej teplote rovnako preto moze byt chleba mokry

  7. Zuzana píše:

    Chcem sa opyatat, cesto nechame odlezat 12-18 hod. v chladnicke alebo len tak na stole??? Dakujem

  8. Mira píše:

    Misa zo skla sa nevolá Jánska-nemá to nič spoločné s Jánom. Jenské sklo nesie názov podľa nemeckého mesta Jena, kde sa vyrábalo. Takže jenská misa :-)

  9. jaroslava píše:

    Mozem ho piect odokryty aj cely cas?

  10. zuzu píše:

    Veľmi chutný a jednoduchý chlebík … nám šmakuje len mňa dosť škrie že sa pri krájaní drobinkuje. Nemáte na to nejaký trik ?

    • trixie píše:

      pár kvapiek vlažnej vody a ja k tomu používam nôž určený na chlieb z dellingeru vyrobený z damaškovej ocele a ide do hladko

Zanechať komentár