Domáci chlieb
Tento recept som našla na internete, a pri pohľade na ten božsky vyzerajúci bochník, som neodolala a vyskúšala to. Musím povedať, že som bola trochu skeptická ale výsledok bol famózny! Nie je to recept na každodenne pečenie, no na víkend už nikdy pečivo kupovať nebudete :)
Ingrediencie:
Z týchto surovín bude zhruba 1kg chlebík
3 hrnčeky hladkej múky T650 ( ja som použila obyčajnú hladkú )
1 ½ hrnčeka vody
1 ½ KL soli
¼ KL sušeného droždia
Postup:
Takže k hrnčeku. V recepte stálo hrnček na čaj. U nás je hrnček na čaj cca 2,5dcl
Do misy si nameriame všetky suroviny a ja som pridala aj celú rascu. Osobne si myslím, že s druhom múky sa dá rôzne experimentovať, takže smelo do toho. Na budúce určite skúsim použiť pol na pol s ražnou, možno pridám aj nejaké semienka.
No a ideme na to! Všetko premiešame len tak, aby sa to spojilo.
Nedbalosť miesenia je dúfam dobre vidno. Naozaj nie je nutné aby sa cesto miesilo. Takže toľko k príprave :)
Nádobu prikryjeme a zabudneme na ňu na 12-18 hodín. Ja som „zamiesila“ o 18:00 a pokračovala okolo 8:00 ráno.
Takže ráno to vyzeralo takto. Mne osobne sa cesto zdalo dosť riedke ale vôbec to nevadilo.
Na dobre pomúčenú dosku preložíme cesto a len párkrát preložíme a vytvarujeme bochník.
Preložíme na bohato pomúčenú utierku a necháme kysnúť ešte cca dve hodiny. Tým, že je cesto redšie, sa bochník trochu roztekal ale to nevadi.
Asi pol hodinku pred dokysnutím cesta dáme rúru vyhriať na 220°C a vložíme do nej ohňovzdornú nádobu s vrchnákom. Ja som použila Jánske sklo. Keď je rúra nahriata a nádoba rozpálená, tak ju vyberieme a pokúsime sa bez popálenín do nej preložiť nakysnuté cesto. Zakryjeme a dáme do rúry. Takto pečieme 30 minút.
Po 30 minútach chlieb odokryjeme a dopekáme ešte 15-20 minút.
Hotový chlieb necháme vychladnúť na mriežke :)
Dobrú chuť ;)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
Tak tento chleba je ještě potřeba vyskoušet upéct v naší zahradní peci
není nic lepšího a zábavnějšího a upečete jich najednou i 6 – 10 bochníků (pro sousedy a známé)
Dobrou chuť Vám přeje MOVEN výrobce a prodejce pecí pro dům a zahradu
tento chlieb peciem uz asi 1 a 1/2 roka a je uplne jedno, ci je nedela, alebo stred tyzdna. proste vecer zamiesim a do obeda je upeceny. dokonca uz aj kombinujem tak, ze pridavam 2 lyzicky rasce, alebo 1/6 raznej muky. nema chybu, video bezi na youtube a je aj na varecha.sk ako chlieb bez miesenia. je mozne pouzit rimsky hrniec,alebo cast iron, alebo jednoducho hlineny, ale musi mat dekel. dobry napad s varnym sklom. a este rada, ako sa nepopalit: mriezku s vrelou nadobou povytiahnut a cesto spolu s utierkou vlozit do nadoby a vyrolovat ….
Nádoba na pečenie sa nemusí natrieť olejom ani pomúčiť múkou? Neprilepí sa?
Pokial je dobre rozpalena, neprilepi :)
Ďakujem, dnes v noci kysne a zajtra sa upečie. Teším sa.
Ahojte,recept na tento chlebík mám z tejto stránky.Piekla som ho už asi trikrát ale chlebík je dosť mokrý.Môžete mi niekto povedať,kde robím chybu?Postup práce som dodržala.Dík za odpved.
To nie je chyba. Skratka je taky. Poradim Vam, ak ho budete piect odokryty odpari sa pocas pecenia viac tekutin a bude suchsi.
ja som ho mal po upečení taktiež mokrý, vobec nebol vykysnutý.. všetko som dodržal poďla návodu.. je ta gramáž vlastne v poriadku?!
Je v poriadku. Robim ho casto a stale tak isto.
kazda truba=rura nepecie pri zvolenej teplote rovnako preto moze byt chleba mokry
Chcem sa opyatat, cesto nechame odlezat 12-18 hod. v chladnicke alebo len tak na stole??? Dakujem
Na stole staci
Misa zo skla sa nevolá Jánska-nemá to nič spoločné s Jánom. Jenské sklo nesie názov podľa nemeckého mesta Jena, kde sa vyrábalo. Takže jenská misa :-)
Mozem ho piect odokryty aj cely cas?
Veľmi chutný a jednoduchý chlebík … nám šmakuje len mňa dosť škrie že sa pri krájaní drobinkuje. Nemáte na to nejaký trik ?
pár kvapiek vlažnej vody a ja k tomu používam nôž určený na chlieb z dellingeru vyrobený z damaškovej ocele a ide do hladko