Domáca huspenina

Domáca huspenina ako od babičky má byť správne huspeninovo trasľavá. Vznika vďaka kolagénu v mäse ktorý je dôležitý pre správnu funkciu kĺbov. Huspeninu má niekto rád len s chudým mäskom, alebo aj s troškou tukovej zložky, poprípade si môžete pridať zeleninu alebo natvrdo uvarené vajíčko.


Potrebné suroviny :

bravčové koleno 1ks

bravčové nožičky 2ks

bravčové kože 500g

soľ

korenie nové

korenie čierne

bobkový list

koreňová zelenina

cibuľa

cesnak

ocot

 

Postup :

Kolená a nožičky je dobré si nechať priamo u mäsiara nechať narezať na menšie kusy, budeme mať kvalitnejší vývar. Všetko mäso, nožičky aj kože poriadne poumývame a vložíme do vriacej vody, necháme chvíľku povariť aby sa vyzrážali bielkoviny.

Všetko vyberieme, vodu zlejeme a následne do čistého hrnca vložíme dôkladne umyté bravčové nožicky, kože aj koleno. Zalejeme dostatočným množstvom vody. Voda sa počas varenia z časti odparí, v žiadnom prípade vodu počas varenia nedolievame inak by nám huspenina nestuhla.

Ku kolenu, kožiam a nožickám pridáme soľ, korenie, bobkový list a polievkovú lyžicu octu. Na miernom ohni necháme variť pri minimálnom bublaní. Počas varenia z povrchu odstraňujeme vzniknutú penu, varíme cca 2,5-3 hodiny.

Následne pridáme očistenú mrkvu, zeler, petržlen, cesnak a cibuľu. Zelenina dodá huspenine výraznejšiu chuť. Necháme variť cca hodinku a vývar by už mal byť dostatočné silný aby stuhol. Ja osobne vždy dám troška vývaru do poldecáka a dám do chladničky kde do 10 minút vždy stuhne.

Vyberieme všetku zeleninu, pridáme polievkovú lyžicu octu aby sa nám vývar vyčistil, necháme krátko povariť a podľa potreby ešte dochutíme podľa vlastných preferencií. Necháme následne variť 30 minút.

Vyberieme všetky nožicky, kože a bravčové koleno. Niekto následne vývar cedí cez huste cedidlo, ale ja to robím až na koniec. Necháme všetko chvíľku vychladiť aby sa nám lepšie pracovalo.

Ako som písal na začiatku, niekto má rád len chudé mäsko. U nás doma vždy spravím pre manželku jednu porciu kde je chudé mäso a do ostatných pridám aj troška kože z kolena.

Z kolena oberieme všetko mäso od kosti, pôjde to veľmi ľahko. Nakrájame na kúsky, vačšie alebo menšie, je to na Vás a vkladáme do misiek.

Môžete si k mäsu pridať aj uvarenú zeleninu alebo vajíčko. Ja osobne mám rád huspeninu len s mäsom ako od babičky :).

Následne zalejeme vývarom cez huste cedidlo do misiek, môžme troška premiešat. Množstvo vývaru dajte podľa svojej chuti, ja dávam tak aby sa zakrylo všetko mäso.

Necháme huspeninu na pár hodín stuhnúť do chladničky alebo chladného priestoru a môžme ísť ochutnávať. Tradične sa huspenina podáva s troškou octa a nakrájanej cibulky. Ja osobne ju mám rád samotnú alebo pridám troška horčice a samozrejme nesmie chýbať čerstvé pečivo. Toto je náš recept od babičky na vynikajúcu domácu huspeninu a prajeme všetkým dobrú chuť.

 



Tagy: , , ,

Zanechať komentár