Vianočný pstruh

Tradícia síce velí na štedrý deň kapra, ale kto povedal, že kapor je niečo posvätné a nedotknuteľné? V Amerike a Anglicku jedia dokonca morku, niekde sa Vianoce neoslavujú vôbec, a aspoň ja teda nevidím dôvod, prečo by sme si sviatky nemohli viac prispôsobiť svojmu naturelu. Môj naturel je taký, že neznášam piplanie sa s kaprími kosťami, dávam z neho dole trojobal (mne ti to tam proste nepasuje!)  a vôbec, je s tým otrava, smrad po celej kuchyni a binec všade naokolo. Preto, v mene zachovania tradície som zaviedla ryby- pstruhy, a v mene zdravia ciev, pečenie namiesto smaženia. A pochutím si omnoho viac. Zo pstruha stačí vytiahnuť chbticu s rebrami, a je s kosťami vystaráno. Pozor, väčšie pstruhy majú aj “Y” kostičky.

 



Potrebujeme:
1 pstruha na 1 osobu (teda koľko osôb, toľko pstruhov)
maslo, 1 plátok na rybu
soľ
čierne korenie
drvenú rascu
neolúpaný strúčik cesnaku
citrón
Rozmarín
Postup :

Ryby umyjeme, pokvapkáme zvnútra aj zvonku citrónom, posolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a posypeme rascou , aj zvnútra. Do bruška vložíme neolúpaný strúčik cesnaku, (môžeme ho nožom rozpučiť) a vetvičku rozmarínu (nemusí byť, ale ak máte čerstvý rozmarín, dajte ho tam). Pokladieme plátkami masla a dáme piecť do vyhriatej rúry na približne 20 minút. Pekáč netreba vymastiť, ja používam sklenený a nepripekajú sa mi. Pečieme odokryté, povedzme na 180 stupňoch. Kto na rúre nemá stupne, tak pol otočky gombíka. Podávame s bagetou, zemiakovou kašou, alebo šalátom.

 

 

Autor : Evee (www.eveesfoodblog.blogspot.com)

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: ,

Zanechať komentár