Šišky pečené v rúre
Keď som tento recept našla musela som ho hneď vyskúšať. A aj keď som bola skeptická ku konečnému výsledku, môžem povedať, že ma milo prekvapil! :) Sú naozaj jemnulinké a chutné. Je jasné, že s tými smaženými nemajú veľa spoločného, ale mne pripomínajú tie ľahučké šišky, čo predávajú vo všetkých hypermarketoch, akurát tieto nie sú cítiť po prefritovanom oleji. Všetkým odporúčam, aj detičkám budú isto chutiť ;)
Ingrediencie:
500g hladkej múky
250g mlieko
50g maslo alebo hera
1 žĺtok na potretie
40g cukor
1 kocka droždie
1 vanilínový cukor
Štipka soli
Na potretie:
3PL masla
Trochu rumu
Náplň: nutela, džem, puding,….
Postup:
Do misy si dáme múku, rozpustené maslo, mlieko, kvasnice, cukor, vanilínový cukor, žĺtok, štipku soli, a kvasnice. S kváskom sa ja osobne netrápim, nie je to nevyhnutné :).
Vypracujeme hladké a nelepivé cesto. Dáme kysnúť do tepla kým nezdvojnásobí svoj objem, cca 30 minút. Ja zvyknem počas kysnutia cesto ešte premiesiť, tým sa stáva vláčnejším. Ale nemusíte to robiť aj vy.
Máme vykysnuté :)
Cesto si preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme na polovicu nech sa nám lepšie pracuje,
a rozvaľkáme na 1 cm.
Pohárom povykrajujeme kolieska,
na polovicu dáme náplň. Ja som dala nutelu a jahodový džem.
Začneme zliepať. Prázdne kolieska cesta poukladáme na tie naplnené, a dobre utlačíme okraje. Ja som si pomohla rozšľahaným vajíčkom.
Takto to vyzerá po zlepení.
Poukladáme na plech s papierom na pečenie, a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Zatiaľ si nachystáme maslo na potieranie. Ja do neho pridávam aj trochu rumu kôli chuti. Maslo nechám rozpustiť, prilejem rum, a nechám chvíľu prebublať, aby sa odparil alkohol a ostala len chuť.
Šišky pečieme na 180°C 10-15 minúť, alebo dozlatova. Hneď po vybratí z rúry ich celé natrieme rumovým maslom. Môžete aj posypať práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
Mňam už sa na ne tešííííííííííííííím
Idem ich robiť su dobré ?
vytekaju mi prečo? nemáš zle cesto ?
Ee mne nevytiekli… :(
Úžastné sú práve som dopiekla a mňaam neviem prestať papať :) aj priateľovi vešmi chutia :) Super naozaj .
250 g mlieka? nemá to byť 250 ml???
su vyborneee
mnan vyborne
chcem sa spýtať či ide aj žltok do cesta a potom aj na potretie?? lebo v prísadách je písane len 1 žltok na potretie a pri postupe už je druhý žltok pridaný aj do cesta…