Ryžový nákyp
Vynikajúci ryžový nákyp s broskyňami.
Ryžový nákyp
Ingrediencie:
350g guľatozrnnej ryže
1l mlieka
140g práškového cukru
3 vajcia
Vanilkový cukor
Soľ
Broskyňový kompót
3PL čerstvého masla
Hrsť strúhanky
Pekáč alebo zapekaciu misu si vymastíme maslom, a vysypeme strúhankou.
Dáme si uvariť ryžu. Varíme ju umytú v celom litri mlieka, so štipkou soli a vanilkovým cukrom. Ryžu varíme cca 14 minút na miernom ohni, a za občasného miešania, aby sa nám nepripálila.
Vznikne nám kašovitá hmota, ktorú necháme chvíľku chladnúť, ale nie do studena, s teplou sa lepšie pracuje.
Do teplej kaše primiešame 2 PL masla,
Cukor a žĺtky.
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, a postupne ho vmiešame do kaše.
Sneh vmiešavame zľahka, aby sme z neho nevyhnali všetok vzduch.
Polovicu hmoty dáme do vymasteného pekáču, a poukladáme naň polky broskýň.
Prekryjeme zvyšnou hmotou.
Pečieme na 180°C 45 minút. Podávať môžeme teplé aj studené, a u nás sa s obľubou podáva preliaty kompótovou šťavou.
DOBRÚ CHUŤ :)
Dobrý deň.
V rámci jarných prázdnin som podľa receptu urobil svojim vnúčatám a pochválili to. Dával som zmiešaný kompót, černice, hrušku a slivky, ale aj tak. Ďakujeme.