Oškvarkové pagáčiky
Nie je lepšieho snacku, ako oškvarkové pagáčiky. Ale spraviť ich naozaj dobre, je veľké umenie. Vyskúšala som veľa receptov, kým som prišla na to, ako ich urobiť dokonalé. Takže tu je.
Ingrediencie:
800g hladká múka
250ml pochúťkovej smotany
50g droždia
2 vajcia + 1 vajce na potretie
500g oškvarkov
500ml mlieko
3KL soľ
2KL cukor
Postup:
Všetky suroviny okrem oškvarkov dáme do misy,
A vypracujeme cesto. Je redšie, ale tak to má byť. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť.
2/3 oškvarkov pomelieme na mlynčeku na mäso, a zvyšok nasekáme.
Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú pracovnú dosku, a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Na rozvaľkané cesto dáme oškvarky.
Oškvarky rozotrieme po celom ceste. Ja som ich mala čerstvo vytiahnuté z chladničky, čo sa ukázalo ako nie rozumné riešenie, lebo to nešlo rozotrieť :) takže takto.
Keď sú oškvarky na svojom mieste, tak cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali.
Teraz obe strany preložíme jednu cez druhú.
Cesto opäť vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, a opäť tak isto poskladáme. Takto to zopakujeme ešte 3x, a nakoniec necháme 20 minút podkysnúť.
Cesto naposledy rozvaľkáme, a vykrajujeme pagáčiky.
Tie ukladáme na bravčovou masťou vymastený plech.
Mriežkou na pretláčanie zemiakov pretlačíme na pagáčiky vzor,
Potrieme rozšľahaným vajcom, ale len po mriežke, nie po bokoch!!!! Pagáčiky by sa nenalístkovali!
Posypeme rascou, soľou, alebo čím chcete. Na plechu necháme ešte 30 min. podkysnúť.
Pečieme na 180°C 20-30 minút. Skrátka do zlatohneda.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
recept neodporucam cesto bolo ako voda vyhodil som prisady za 10 ecok
Máš pravdu. Ja som tam potom ešte pridala múku. Teraz sa pečú uvidím aké budú. Chcela som vyskúšať tzv vyskúšaný recept , ale opak je pravdou. Tá pani , čo ho sem dávala asi to vskutočnosti nerobila. Prvý a poslednýkrát som použila tento recept.
Tak sú dopečené, trošku by som pridala viac soli , ináč sú dobré , ale tú múku tam treba pridať. Keby som tak nebola urobila , musela by som o cesto vyhodiť tak ako roman
Kamoska prave dopiekla – ze – JASNEEE – musela dat viac muuky … no – kazdyy sa den sa nieco inee uciim ;-)
Podla mna super už ich robim druhý krát a super
Prave sa nam dopekaju:) sice sme pridali trosku viac muky ale su vyborne:)
Pagáče su vynikajúce. Netreba hneď pani kritizovať. Uz len pomer muky teda 800g a pomer tekutych surovin teda mlieko 500 ml, 250 ml smotana a 2 vajcia hovorí o tom, ze cesto je a teda bude redšie. Ak ho nechcete redšie nerieste to pridanim muky ale dajte menej mlieka a postupne prilevajte. Ak budete pridávať muku tým pádom musite pridávať aj sol. Tak ako hovorí elika,ktorá by pridala viac soli. Recept je vynikajúci len dajte na moju radu: Začnite cesto miesiť bez mlieka ktoré budete prilievat podľa potreby počas miešania. A uvidíte, že budú vynikajúce.