Medové Semifreddo s karamelovými orechmi
V týchto teplých dňoch určite dobre padne chutná zmrzlina, v našom prípade medové Semifreddo s karamelovými orieškami. Takže hor sa na recept.
Medové semifreddo s karamelovými orieškami
Ingrediencie:
400 ml smotany na šľahanie apoň 33%
100 ml medu
1 vajce
3 žĺtka
150g miešaných orechov (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, … )
150g kryštálový cukor
Postup:
Ako prvú vec si spravíme karamelové orechy. Znie to zložito, ale je to rýchle a neuveriteľne dobré! :) Každopádne, pokiaľ sa rozhodnete, že ich v zmrzline nemusíte mať, proste ich nerobte :). Ja ich robím takto. Na suchý plech ich dám do trúby pod gril vyhriaty na 200°C asi na 4 minuty.
Oriešky sa nám pekne do zlatova opečú. Ja som použila mandle a vlašské orechy. Pokiaľ nemáte trúbu s grilom, nevadí, rovnako sa dajú pripraviť na suchej teflonovej panvici.
Kým máme oriešky v trúbe, začneme robiť karamel. Rýchlemu a nerovnomernému páleniu karamelu zabránite tak, že do cukru pridáte približne poldeci pitnej vody.
Privedieme k varu, a čakáme, kým cukor začne karamelizovať.
Po približne 4 minútach je karamel hotový,
Takže do neho primiešame opečené oriešky tak, aby každý jeden bol obalený karamelom.
Hmotu znova prelejeme na plech, ale ten si pred tým potrieme slnečnicovým olejom. Olej zabráni aby sa karamel prilepil o plech. Hmotu rozotrieme po plechu do tenšej placky, aby sa nám po vychladnutí s ňou dobre pracovalo.
Vychladnutú placku polámeme a rozmixujeme.
Je fajn, nerozmixovať orechy úplne na jemno, ale tak, aby tam ostali aj väčšie kúsky. Pokiaľ nemáte vhodný mixér, použite čistú utierku a valček na cesto ;)
Takže tú zložitú časť, máme za sebou. :)
Samotné semifreddo urobíme za pár minút. Začneme šľahačkou, ktorú si vyšľaháme do polotuha. Tu nie je nutne a dokonca ani žoaduce, aby bola vyšľahaná do tuha.
Šľahačka musí ostať vláčna a krémová.
Pokračujeme tým, že do misky dáme všetok med, vajce a žĺtky,
A nad parou šľaháme cca 3 minúty, alebo do krémova. Šľahať môžete aj ručne, trvá to krátko, takže ruka bolieť nebude :)
Vaječno medová hmota naberie objem, zbledne a ostane krémova ako šľahačka.
Keď nám vaječno medová hmota schladne (cca 10 min ) na izbovú teplotu, tak ju zľahka vmiešame do šľahačky.
Pridáme väčšiu časť orechov,
A opäť zľahka premiešame. Ja nechávam v hmote mozaiku, pekne to ukáže pri porcovaní :)
Hmotu prelejeme do pripravených foriem, a vrch posypeme zvyškom orieškov. Dáme do mrazáku. Zmrzlina je hotová už za tri hodiny mrazenia, a keď si zoberieme fakt, že celá príprava trvala len pol hodinu, je to super rýchla mňamka, a aj super dobrá!
DOBRÚ CHUŤ :)
ty kokso, prave mi chladne medovo vajecna hmota a uz je takmer hotove..aa vyzera to zatial uuplne skvele!! perfektny recept, krasne a podrobne popisany a nafoteny..dakujem ;) a uz sa tesim ked to ochutname :))…. mohli by ste takychto receptov pridat viac, su perfektne ;)
dalsie recepty budu urcite nasledovat, len je to dost casovo narocne vsetko pripravit a spracovat, kazdopadne nas tesi ze ste spokojna a prajeme dobru chut :)
to je uzasne Zmrzlina a nahodu ine napr.vanilka,jahodova,citronova atd..????