Lieskovo orieškové sušienky
Jedna malá sladkosť na víkend od lenivej kuchárky :)
Ingrediencie na cca. 20 ks:
Cesto
- 100 g lieskových orechov
- 100 g celozrnnej špaldovej múky polohrubej
- 100 g masla izbovej teploty
- 70 g trstinového cukru
Náplň
- 50 g nasekanej čokolády
Postup
Menší plech si vyložíme papierom na pečenie, nasypeme naň lieskové oriešky a dáme piecť do rúry na 10 – 15 minút pri 160 °C až kým lieskovce nie sú zlatohnedé. Následne ich vysypeme na utierku a zbavíme šupky. Nerobíme to prstami ale pomocou utierky šúchame lieskovce tak, aby z nich zliezla šupka. Keď vychladnú, rozmixujeme ich na prášok. Do misky si dáme pomleté lieskové orechy, pridáme múku, cukor a na na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Všetky ingrediencie miešame rukou dokopy, až kým nie je cesto hladké. Rozdelíme ho na 4 kusy a každý kus zrolujeme na dlhší tenší plát. Pláty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a odložíme do chladničky na 1 hodinu. Každý plát narežeme na rovnaké časti (asi 8 g) a vyformujeme do guľky. Vždy pracujeme s jedným plátom a ostatné nechávame v chladničke. Vyformované guľky opäť odložíme do chladničky na 1 hodinu.
Následne guľky v primeraných odstupoch pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri 160 °C. V miske si nad parou roztopíme čokoládu. Necháme vychladnúť, až kým nám čokoláda nezhustne tak, aby sa nám pri naberaní neroztekala. Na lyžičku si naberieme čokoládu, „natrieme“ na sušienku a na to prilepíme ďalšiu sušienku.
Spojené sušienky odložíme do chladničky, aby čokoláda pekne stuhla a sušienky sa neodlepovali. Potom môžeme vložiť do vzduchotesnej nádoby a po kúskoch vychutnávať jemné spojenie lieskových orieškov a čokolády
Ďaľšie jednoduché receptíky nájdete na http://www.lenivakucharka.sk/
