Koložvárska kapusta
Aj toto je jeden z nami modifikovaných receptov. Možno nie každý bude súhlasiť s tým ako ju pripravujeme ale nám to takto chutí ;)
Ingrediencie:
Cca 1,5 kg kyslej kapusty
800g bravčovej krkovice
2 väčšie cibule
2 pochúťkové smotany 12%
100g ryže
Olej
Soľ
Čierne mleté korenie
Provensálske korenie
Červená mletá sladká paprika
Postup:
Začneme cibuľkou. Očistíme a nakrájame polku cibule do menšej zapekacej misy v ktorej urobíme ryžu. Môžete použiť aj ryžu už uvarenú, ak Vám ostala z predchádzajúceho obeda.
Do väčšieho hrnca dáme zvyšok cibule a samozrejme do oboch nádob aj olej.
Umyté mäso nakrájame na väčšie kúsky.
Čo sa ryže týka, ja ju pripravujem v rúre. Takže k orestovanej cibuli prisypeme ryžu a krátko opražíme. Podlejeme 1,5 násobkom použitej ryže (čiže na 100g ryže potrebujeme 150ml vriacej vody ;)), osolíme a dáme do vyhriatej rúry na 180°C teplovzdušný program na 20 minút.
Vo väčšom hrnci si opražíme cibuľku do zlatova
a pridáme kyslú kapustu, trochu okoreníme mletým čiernym korením. Pokiaľ by bola kapusta príliš kyslá, tak ju pred tým prepláchneme vodou. Kapustu nemusíme dusiť, stačí len premiešať a odstaviť.
Mäsom pomelieme.
My ho pred pečením tepelne trochu orestujeme s trochou soli a provensálskeho korenia. Ano, je to trochu zvláštne ale vyskúšajte. Aj len medzi prsty dá mäsu trochu iný rozmer.
Nachystáme si zálievku z kyslej smotany, soli a červenej mletej papriky.
K mäsu pridáme hotovú ryžu, a premiešame.
Pekáč trochu vymastíme.
Na dno rovnomerne rozprestrieme polovicu kapusty,
na to dáme celú mäsovo ryžovú zmes
A prikryjeme zvyškom kapusty.
Na kapustu vylejeme pochúťkovú smotanu
A pečieme 45 minút na 180°C.
Dobrú chuť ;)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
Koložvársku kapustu máme veľmi radi, lenže nám sa tak nepodarí, aby držala pokope aj po odkrojení…
Uprimne dalo mi velmi vela roboty to takto naservirovat aby to na fotke ako tak vyzeralo :-D
robila som ju teraz ale ja kapustu nedusím a kupujem pomleté maso tak s tym neni tolko roboty ,,,,fajnéééé
neviem si predstavit,kolozvarsku kapustu bez klobasy,pracujem ako kucharka ale urcite bravcove maso sa dusi spolu s klobasou a hlavne ked je kysla kapusta udusena tak vzdy sa zalieva sladkou slahackou – s kyslou sa kyslost bije….
ale kazdemu po chuti