Hriatô
Toto je niečo čo u mňa evokuje Vianoce u babičky. Ona hriatô robievala vždy na sviatky ako aperitív. Možno si ma podajú zástancovia inej verzie tohto drinku ale u nás to bolo takto a hotovo! :)
Ingrediencie:
0,5l alkoholu (je možné použiť akýkoľvek, ja som mala po ruke vodku)
5 PL kryštálového cukru
1 kus celej škorice
3-5 klinčekov
150ml vody
Postup:
Takže cukor dáme do hrnca a dáme ho skaramelizovať na sporák.
Nachystáme si korenie. Toto môžete ľubovoľne meniť. Zaujímavé je použiť aj celý badián.
Keď je karamel hotový,
Prilejeme vodu
A prihodíme korenie.
Keď sa karamel vo vode dôkladne rozpustí,
Odstavíme z ohňa a prilejeme alkohol. Kto má rád jemnejšie, môže dať menej.
Podávame najlepšie jemne teplé :). Zaujímavou alternatívou je, ak na záver prilejete aj trochu tekutého medu.
NA ZDRAVIE ;)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

Mam pocit ze si ho pamatam presne tak isto ako aj ty… :p
Presne ako si to robila, si pamätám tiež, ale miesto vodky bol rum, je to taká voňavá a hrejivá spomienka na starkých v Žiline a mojich rodičov, tradícia, ktorá pokračuje v nás a Vás :)
Hriatô bez slaninky ??? To počujem prvý krát. To robíte nejaký punč, či grog. Slaninka je podstata a základ !
Iny kraj, iny mrav. Niekto dava skvarky, niekto slaninku, niekto nic. Receptov je vela. U nas v rodine sa traduje takto ;)
My aj cesnak a bud na slaninke alebo kacacej alebo husacej masti a so slivovicou. Ale tak je iny kraj iny mrav.
Ahoj mami prosím ťa pošli mi prosím recept na úspech = hriatô
Ďakujem veľmi pekne
Tvoj syn