Cviklový šalát

Neviem teda ako Vy, ale ja cviklu priam zbožňujem. Samozrejme aj ja patrím ku generácií, ktorá cviklu pozná len ako zavaraninu z chrenom, a tak som sa rozhodla skúsiť niečo nové! Myslím, že môžem doporučiť aj cviklovým odporcom, lebo tento spôsob úpravy, dá červenej repe úplne inú chuť, a môže Vám povedať, že nechápem, prečo nás v školskej jedálni tlačili len tou zaváranou!

Recept je vhodný aj na redukčnú diétu!

 

Energetické hodnoty na 100g:

 

Kcal: 71,7

 

Tuky: 2,4g

 

Blielkoviny: 1,6g

 

Sacharidy: 13g

 

 


 

Ingrediencie:

Rozpis je na 620g hotového šalátu

 

 

 

300g pečenej červenej repy ( cca 500g surová váha)

 

300g v šupke uvarených zemiakov ( cca 400g surová váha )

 

1 jarná cibuľka

 

1 PL olivového oleja

 

1PL vinného octa ( môže byť aj obyčajný, ale vinný je lepší )

 

Čierne mleté korenie

 

Soľ

 

 

 

Postup:

Zemiaky si dáme variť v šupke do osolenej vody.

Cviklu dobre umyjeme, a zabalíme ju celú dôkladne do alobalu. Takto pripravenú cviklu pečieme pri 200°C dve hodiny. Keď ju vytiahneme z trúby, popicháme vidličkou, aby sa odparila

Takto vyzerá upečená cvikla.

Zemiaky aj cviklu ošúpeme. Cvikla sa dá rovnako ľahko očistiť, ako v šupke varené zemiaky.

Zemiaky si nakrájame na drobno. Ako je už na vás. Ja som krájala zemiak na štvrtinky, a tie na plátky.

Podobne postupujeme aj s cviklou. Ide o to, aby ste mali v šaláte približne rovnako veľké kúsky toho aj toho :)

Pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku,

Čerstvo namleté korenie, soľ, olej a ocot.

Premiešame.

Podávať môžeme za tepla aj za studena, ako prílohu k mäsovým pokrmom, ideálne k grilovaným jedlám, alebo ako ľahký šalát s balkánskym syrom, alebo aj mozarellou.

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

 

 



Tagy: , , ,

Zanechať komentár