Cesnakové žemle

Recept na chutné domáce pečivo.

 


 

Cesnakové žemle

 

Ingrediencie:

 

Cesto:

1š – 2,5 dcl šálka

2š hladkej múky

1š pšenično ražnej alebo inej múky ( špaldová, chlebová,…)

½ PL curku

1,5 ČL instantného droždia, alebo ¼ kocky čerstvého droždia

1,5 ČL soli

2 PL olivového oleja

¼ š vlažného mlieka

1š teplej vody

 

Na potretie:

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

 

Postup:

 

Takže začíname! Ak patríte k pohodlným gazdinkám ako ja, tak tento recept si zamilujete. Netreba nič vážiť, netreba dávať vykysnúť kvások, a ak máte domácu pekáreň alebo kuchynský robot ako ja, tak nemusíte ani miesiť cesto! Tomuto ja hovorím pôžitok z pečenia ;)

Ale k veci. Do robota (pekárne, alebo do obyčajnej misy) dáme všetky ingrediencie na cesto, a vymiesime.

 

Za mňa pracoval robot, takže som cesto preložila do misy až teraz. V každom prípade môžeme na cesto tak na hodinu zabudnúť, lebo ho dáme do tepla kysnúť.

 

Cesto máme vykysnuté, tak ideme na to.

 

Cesto preložíme na pracovnú dosku ktorú sme pomúčili, a rozdelíme na 8 aspoň približne rovnakých častí :)

 

A začíname tvarovať žemle. Cestíčko roztiahneme-rozšúlame na dlhší šúlok, a v strede spravíme uzol.

 

Teraz pravý koniec šúlku zastrčíme z hora do stredu uzla,

 

A ľavý koniec zastrčíme zasa zospodu uzla.

 

Znie to síce zložito, ale je to jednoduché, ja som to mala za 5 minút na plechu. Ja osobne dávam pod ne papier na pečenie, ale ak nemáte, tak plech vymastite.

 

Žemličky na plechu necháme ešte ½ hodinku podkysnúť, a potom ich pomašlujeme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pretlačíme 2 strúčiky cesnaku. Pri potieraní dbáme na to, aby sme čo najviac cesnaku dostali na žemličky :)

Pečieme na 180°C 20 minút.

 

DOBRÚ CHUŤ :)



Tagy: , ,

Jedna reakcia k “Cesnakové žemle”

  1. […] ste už čítali môj recept na cesnakové žemle, tak viete, že ja sa s cestom moc nemaznám. Proste všetko nahádžem do mixéru, a hotovo! […]

Zanechať komentár