Bryndzové pirohy
Pripraviť vynikajúce domáce bryndzové pirohy nie je vôbec také komplikované ako som si myslela. Celú prípravu som hravo zvládla za 30 minút, ak nerátam varenie a čistenie zemiakov. Inak počula som, že sú vynikajúce aj zapečené v rúre. Ale „zožrali“ sa rýchlejšie, ako som to stihla vyskúšať :D
Ingrediencie:
500g zemiakov
100g bryndze
500g polohrubej múky
1 vajce
50g čerstvého masla
cca 100g údenej slaninky
2 dcl vlažnej vody
Soľ
Korenie
Na ozdobenie: kyslá smotana, pažítka, kôpor,…
Postup:
Zemiaky dobre umyjeme a dáme uvariť v šupke.
Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle alebo prelisujeme.
Do misy dáme múku, trochu soli, vajce, vodu a cca 2 PL prelisovaných zemiakov.
Vypracujeme nelepivé vláčne cesto, ktoré necháme aspoň 10 minút postáť.
Medzitým si nachystáme plnku. Do zvyšku prelisovaných zemiakov dáme bryndzu, maslo, soľ a korenie podľa potreby a chuti.
Dobre vymiešame.
Cesto na pracovnej doske rozdelíme na dve polovice
a postupne rozvaľkáme na tenúčko. Žiadna mierka neexistuje, proste tak aby bolo tenké, ale netrhalo sa. Pri varení ešte naberie cesto objem, tak nech nie sú pirohy moc hrubé.
Z vyvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska
a poukladáme naň guličky plnky.
Pirohy dobre uzavrieme.
Jedna báseň :)
Varíme v osolenej vode. Po vyplávaní na povrch varíme ešte cca 7 minút. Záleží od veľkosti. Pokiaľ sú väčšie, tak aj dlhšie.
Kým sa varia pirohy, tak vyškvaríme slaninku.
Hotové pirohy scedíme a prepláchneme vlažnou vodou. Ja ich zvyknem omastiť výpekom zo slaninky aby sa navzájom nepolepili.
Servírujeme najlepšie posypané slaninkou, preliate kyslou smotanou, poprípade môžete použiť pažítku alebo skaramelizovanú cibuľku.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku