Brokolicová krémová polievka
Recept na osviežujúcu a zdravú brokolicovú krémovú polievku.
Brokolicová krémová polievka
Ingrediencie:
1 brokolica
200 ml šľahačka 30%
2 strúčiky cesnaku
Olej
Soľ
Mleté čierne korenie
Hovädzí bujón ( nemusí byť )
Hladká múka
Postup:
Na troche oleja opražíme na plátky nakrájaný cesnak.
Keď cesnak začne hnednúť, pridáme umytú a naporcovanú brokolicu, a krátko orestujeme.
Brokolicu zalejeme vodou tak aby bola ponorená, pridáme bujón, čierne mleté korenie, a jemne osolíme.
Zhruba po dvadsiatich minutách varenia je brokolica uvarená.
Ponorným mixérom polievku dohladka rozmixujeme, a vrátime na sporák.
Pridáme šľahačku, podľa potreby ešte dochutíme, a trochu zahustíme zátrepkou z vody a hladkej múky.
Podávať môžeme, len tak, alebo s krutónmi, poprípade s trochou pochúťkovej smotany :).
DOBRÚ CHUŤ :)
fuj, chceš mi pokaziť deň? :D
Nevies co je dobre, bola vynikajuca :)
Autorka receptu má trochu pomýlené výrazy osviežujúca a najmä zdravá polievka. Neviem ako takáto polievka niekoho v sparnom lete (alebo kedy) má osviežiť. Už úplne je zavádzajúce, že používa do polievky „zdravú“ 30% šľahačku. Tuky jej nič nehovoria? Alebo…? Je to presne o tom, že tu na internete kolujú rôzne „zaručené“ recepty na chudnutie, zdravú výživu, prípadne chutné jedlá, apod. Zobuďte sa ľudia! Kde sú časy, keď zaručenými receptmi boli kuchárske knihy Dulovej, Sečanského, atď. Ale to by ľudia museli čítať a nie „blúdiť“ na internete
a k tomu zavádzaniu… :) pokiaľ Vás tak pohoršujú recepty z internetu, tak nechápem, že ich tu pozeráte a hľadáte. Keď máte pocit, že to robím tak strašne zle, tak ma presvedčte o opaku, a pošlite svoj „zdravší“ recept, radi ho uverejníme. Napísať kritiku a anonymne vie každý. Ja som skôr za férovú konfrontáciu, a nech už si svoj názor urobí každý sám.
A ešte jedna pripomienka, pani použila bujón. Tak to je sila. Humus v zdravej polievke. Ja brokolicovú polievku varím pravidelne a moje okolie ju „berie“. Ale určite nie s uvedenými ingredienciami. Hm, sme rôzni… Aj v kuchyni…
áno, pani použila bujón. Nevidím dôvod sa nad tým pozastavovať. Jasne je uvedené, že sa pridať nemusí, a kto si pridá, tak si sám zváži aký.
robím často brokolicovú krémovú polievku
NIKDY však nepoužívam žiadne bujóny, vegety či iné tuposti a múku na zahusťovanie, je to blbosť a slovenský zlozvyk
Myslim osobne, ze ked ste taky/a skvely/a kuchar/ka, je priam nevyhnutne aby ste si spravili vlastne webovky, kde sa mozete prezentovat. A urcite nam dajte vediet kde Vas najdeme, radi sa nechame poucit ;)
ty kokos uz sa tu citim ako na topkach v diskusii, hm blbci su vsade
Tak ja som ju teraz uvarila a aj si pochutnala….ale len na maslo dam cibulu jemne urestovat,pridam brokolicku a zalejem vopred uvarenym kuracim vyvarom,obycajne ho mam v mraznicke poruke,ochucujem len solou a troskou dobrotyaciernym korenim.Nakoniec pridam smotanu na varenie,ale nie vela,kazdy podla vlastneho usudku.Na tanieri oddobim petzlenovou vnatou,priadne hoblinami mrkvy.Ziaden zazrak,ale myslim,ze je zdrava….inak mozeme s tym varit aj zemiak,ktory viac zahusti.
Ahojte,
brokolicovu polievku mam urcite rada, a dakujem za inspiraciu, uz viem ako ju i pripravit
(dnes bude urcite naobed).
Avšak chcem aj doplnit ku komentarov, takto pripravena polievka nie je zdrava,
nie vsetko co si pripravime doma (a nekupime polotovar, alebo nezjeme v restike) je hned zdrave.
Rastlinne oleje (myslim tie bezne dostupne u nas) vobec nie su zdravsie, ako ked sa poucije napr normalne maslo. Pouzit bujon, ktory obsahuje mnozstvo soli, ktore telo len uklada, tiez nie je zdrave. Taktiez ani tesco smotana, ktora je pripravena takym vyrobnym procesom, pri ktorom su usmrtene vsetky vyzivove hodnoty mliecnych vyrobkov, ale tuk zostava. No a pouzit bielu psenicnu muku (namiesto kvalitnej psenicnej celozrnnej) naozaj nie je zdrave.
Nechcem tu nikoho urazat, ani kritizovat. Som povdacna za recept, len niekedy treba zvazit co kto pise verejne. Argument, ak sa vam nepaci, necitajte je biedny, ved az po precitani viem posudit, aka je vypovedna hodnota textu.
Skvelu kucharocku povzbudzujem k zverejnovaniu dalsich receptov :)
Keď je bujon taký nezdravý prečo ho lekári odporúčajú na prečistenie konečníka a žalúdka? ty mudrc
len by som rada podtkla, ze namiesto kritiky,by si ludia, ktori zverejnia recept zasluzili aspon trocha vdaky. dnes su knihy velmi drahe a plne akoze „kreativnych“ receptov, ktore vacsina beznych zien ani nevyskusa!
ja autorke receptu velmi dakujem za vyborny napad na obed a fotografie k popisu. urcite to zabralo cas, a vsak pre mlade zeny, ktore sa lenzacinaju obracat v kuchyni je na nezapaltenie.
a k tomu bujonu. nebudte smiesni ludia! cosi myslite ked si date v restauracii vyvar k obedovemu menu, ze je pripraveny inac ako z bujonu? zamyslite sa nad tym co tu trepete!
pekny vecer
dobrý deń ´dakujem za receptik ja ju chcem pripravit´zajtra akurat nedam smotanu ale bezlaktozove mlieko lebo manźel je celiatik a nesmie smotanu a ten bujon tieź nemoźe a eśte jeden tip ja si dám uvariť zemiaky zvlaśť a po rozmixovaní ich tam jednoducho vloźim pekný deń
Dobrý deň,
robila som polievku z brokolice prvýkrát podľa tohto receptu a táto polievočka bola vynikajúca!!! jednoznačne najlepšia akú som mala:) a zajtra ju idem robiť znova. Bujón nedávam, lebo to vôbec nie je treba, ale všetko ostatné je super! :) Čo tam po troche múky či smotany, nikomu to neuškodí (samozrejme výnimka celiatikom). Ale všetci ostatní nechápem čoho sa boja. Ďakujem za receptík!
Ja si na tekutej rame orestujem cibulku s cesnakom, pridam brokolicu a trochu zemiaku kvôli zhustnutiu. Keď sa to jemne spolu orestuje, zalejem vodou, pridam quinou a dochutim morskou solou. Po uvareni zmixujem a výborná zdravá, nekaloricka a bezeckova polievocka na svete :-)