Zaváraná cvikla s chrenom

U nás veľmi obľúbená zavaranina! Dokonca pokiaľ si môžem vybrať medzi kyslými uhorkami a cviklou, tak si vyberám jednoznačne cviklu! :) Okrem toho, že je nesmierne zdravá, tak jej zemitá chuť dokonale doplní každý mäsový pokrm. Ja osobne mám rada cviklu aj len tak upečenú, ale o tom inokedy. Hor sa teda na zaváranie!


 

Ingrediencie:

2-2,5kg červená repa

370 ml ocot

1l voda

1 PL soľ

1 KL rasca celá

400g cukor kryštál

350g čerstvý chren

 

Postup:

Cviklu si umyjeme, a v jemne osolenej vode uvaríme do mäkka. Cca 2 hodiny. Keď vychladne, tak ju ošúpeme. Ide to ľahko, asi ako zemiak uvarený v šupke.

Z vody, octu, cukru, soli a rasce si pripravíme nálev, ktorý na sporáku dáme variť.

Nastrúhame si chren. Ja som len z diaľky súcitila s mojím obetavým mužom :)

Keď je chren nastrúhaný, rýchlo nastrúhame aj cviklu na jablkovom strúhadle. Prečo rýchlo? Chren sa nezadržateľne šíry kuchyňou :)

Cviklu aj chren dáme do nálevu, ale ten hneď odstavíme z ohňa, aby chren nestratil na sile.

V tomto štádiu, už plačeme doma všetci :)

Viacmenej po pamäti naplníme poháre,

A sterilizujeme 15 minút.

Ja všetky zavaraniny po vytiahnutí z hrnca otáčam hore dnom na utierku, aby som videla, či niektoré viečko náhodou nepreteká, a takto ich nechávam aj vychladnúť. Pokiaľ by sa aj náhodou niektoré viečko dobre nechytilo pri samotnej sterilizácií, tak teraz sa chytí určite.

Podávať ju môžete hneď na druhý deň, a k čomukoľvek, čo máte radi ;)

DOBRÚ CHUŤ :)

 

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

7 komentárov k “Zaváraná cvikla s chrenom”

  1. eva matufkova píše:

    urob cviklu

  2. marek píše:

    nemusi plakat nikto ak ten chren bude manzel struhat na robotovi ale pod zapnutym digestorom. mam odskusane. ani slza na zmar :)

  3. Maria píše:

    Výborny recept

  4. Natal píše:

    Cvikla už pomaly dozrieva … idem pomaly chystať na zavárania.
    Dávate aj chren ako tu: http://www.foodfest.sk/zavarana-cvikla/
    Či ho treba kúpiť alebo nie :)

    • kika píše:

      Ja osobne mam radsej zavaranu cviklu s chrenom. Je to vec odobnych preferencii. Ale naozaj s chrenom opatrne. Pokial mate cerstvy koren je lepsie dat polovicu z toho, co si myslite za by sa malo dat :) je velmi silny.

  5. maria píše:

    robím tak isto , ale nestrúham ale pretláčam cez pretláčatko na zemiaky /zemiakový šalát

  6. Peter píše:

    Chren narežem krížom na tenké kolieska na krájači na chleba…, ako chypsy, potom do mlynčeku na mäso a čo najjemnejšou šajbou, tiež to pomôže od slzenia. a najlepšie niekde za pekného jesenného počasia vonku na terase pred kuchyňou v miernom prievane a jesennom slniečku.

Komentovať marek