Rožteky rozplývajúce sa na jazyku

Ten názov znie dosť snobsky, ale hneď ako jeden ochutnáte, bude Vám jasné, že ten názov ich absolútne vystihuje. U nás sa pečú na sviatky miesto vanilkových rožkov, a pečie sa ich vždy najviac, a prvé sa minú ;)


Reklama :

 

Ingrediencie:

250g hladkej múky

200g hery

100g mletých vlašských orechov

70g práškového cukru

 

Postup:

Všetky ingrediencie dáme do misy. Hera by mala byť zmäknutá.

Začneme spracovávať cesto. Ja to robím tak, že v mise medzi prstami triem heru so suchými ingredienciami dovtedy, kým nezačne byť cesto kompaktné.

Potom ho domiesim na pracovnej doske. Cesto je mäkke, a nelepí.

Každopádne ako každé tukové cesto sa lepšie spracováva keď je stuhnuté. Takže ja ho dávam odstáť na hodinku do chladničky. Ale nie je to nutné, môžete rožteky robiť hneď, akurát ako sa hera topí, tak cesto sa začne lepiť, a treba trochu podsypávať.

Čo sa týka konečnej úpravy rožtekov, ja si ešte pred pečením nachystám práškový cukor zmiešaný s vanilkovým.

Cesto si nakrájame na 8 častí. Ja pečiem z dvojnásobnej dávky, takže mám 16ks.

Jednotlivé časti vyvaľkáme na hrúbku cca 1cm,

nakrájame si kúsky, s ktorých tvarujeme na plechu rožteky. Ja ako mierku používam čepeľ príborového noža.

Rožteky uložíme na plech. Je lepšie použiť papier na pečenie.

Rožteky pečieme na 180°C cca 15 min. Až takéto tmavé by byť nemuseli, ale cukor to zakryje ;)

Ešte teplé rožteky obalíme v cukre, poprípade nožičky namočíme do čokolády. Mne z jednej dávky vyjde 65 ks, ale všetko záleží od toho aké veľké rožteky robíte.

DOBRÚ CHUŤ :)

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku




Tagy: ,

Zanechať komentár