Domáci čerstvý syr

Tak a je to tu! Konečne som sa odhodlala spracovať to moje syrárske šialenstvo :D. Toto asi nebude úplne pre každého, ale prečo sa nepodeliť. Mne trochu prácnosti nevadí, keď vidím ako dcére a manželovi strašne chutí! Tak hádam to nebola úplne zbytočná práca, a niekomu to pomôže ;)

 

recept na domaci cerstvy syr 1 224x300 Domáci čerstvý syr

Reklama :

 

Ingrediencie:

recept na domaci cerstvy syr 3 300x225 Domáci čerstvý syr

5l čerstvého kravského mlieka (napr. z mliekomatu)

0,5 dcl kyslej smotany

2ml chlorid vápenatý

1,5ml syridlo hrudka

 

Ďalej potrebujeme: antikorový hrniec, kuchynskú metlu, nôž, kuchynský teplomer, plátno alebo syrársku plachtu

 

Postup:

recept na domaci cerstvy syr 4 300x225 Domáci čerstvý syr

Nachystáme si chlorid vápenatý. Nemusíte ho pridávať, ale v zimnom období nahrádza nedostatok prirodzeného vápnika v mlieku, a tým zvyšuje jeho kvalitu a vyťaženosť pri syrení.

recept na domaci cerstvy syr 5 300x225 Domáci čerstvý syr

Do hrnca v ktorom budeme spracovávať mlieko, dáme trochu vody, a necháme vodu zvariť. Do hrnca vložíme aj metlu a nôž, čím si vytvoríme ako tak sterilné prostredie.

recept na domaci cerstvy syr 6 300x225 Domáci čerstvý syr

Vriacu vodu z hrnca zlejeme, a nalejeme si tam mlieko. Dáme na oheň a ohrievame pokiaľ teplota mlieka nedosiahne 65°C.

recept na domaci cerstvy syr 7 300x225 Domáci čerstvý syr

Tento proces sa nazýva pasterizácia, ktorej účelom je zahubiť všetky nežiaduce baktérie, ktoré sa mohli do mlieka pri spracovaní dostať.  Existujú viaceré spôsoby pasterizácie mlieka. Pri výrobe syra sa kôli vyššej vyťaženosti syreniny používa dlhodobá pasterizácia, a to tak že sa mlieko zohreje na 65°C, a táto teplota sa udržiava po dobu 30 minút. Následne sa mlieko rýchlo schladí na teplotu 35°C.

recept na domaci cerstvy syr 8 300x225 Domáci čerstvý syr

Tu už schladzujem pasterizované mlieko.

recept na domaci cerstvy syr 9 300x225 Domáci čerstvý syr

Teplotu neustále kontrolujem teplomerom.

recept na domaci cerstvy syr 10 300x225 Domáci čerstvý syr

Keď sme pasterizáciu ukončili, je potrebné mlieko zaočkovať. Na to použijeme chlorid sodný,

recept na domaci cerstvy syr 11 300x225 Domáci čerstvý syr

A kyslú smotanu. Všetko v mlieku dobre rozmiešame, a necháme postáť 30 minút pri teplote maximálne 35°C.

recept na domaci cerstvy syr 12 300x225 Domáci čerstvý syr

Mlieko je zaočkované, môžeme začať syriť. Ja používam tekuté syridlo hrudka, ale výber je na Vás. Ak použijete iný druh, tak sa riaďte množstvom doporučeným od výrobcu. Ja použijem 1,5ml syridla na 5l mlieka. Syridlo rozmiešame v 0,5dcl prevarenej vlažnej vody,

recept na domaci cerstvy syr 13 300x225 Domáci čerstvý syr

Skontrolujeme teplotu mlieka, ktorá má byť medzi 30-35°C. Podľa potreby mlieko prihrejeme na požadovanú teplotu. Pripravené syridlo rozlejeme po povrchu mlieka, a dobre rozmiešame. Najlepšie je použiť metlu, a miešať aspoň 2 minúty. Zasyrené mlieko necháme stáť 40 minút. Teplota by nemala klesnúť pod 30°C.

recept na domaci cerstvy syr 14 300x225 Domáci čerstvý syr

Zatiaľ si nachystáme syrársku plachtu. Ja mám veľké sitko, takže ju dávam doň. Plachta musí byť tiež sterilná.

recept na domaci cerstvy syr 15 300x225 Domáci čerstvý syr

Po 40 minútach sa syrenina oddeľuje od stien nádoby.

recept na domaci cerstvy syr 16 300x225 Domáci čerstvý syr

Takže začíname spracovávať syreninu.  Je potrebné ju nakrájať dlhým nožom na kocky cca 3x3cm,

recept na domaci cerstvy syr 17 300x225 Domáci čerstvý syr

A potom krájame ešte na menšie kocky.

recept na domaci cerstvy syr 18 300x225 Domáci čerstvý syr

Tuto už začíname pracovať rukami, takže dôkladne umyť! :) Syrenina pripomína puding, a obsahuje veľké množstvo srvátky.

recept na domaci cerstvy syr 19 300x225 Domáci čerstvý syr

Postupným rozmelňovaním musíme zo syreniny dostať čo najviac srvátky preč. Čím viac by jej tam ostalo, tým viac by bol syr mäkký.

recept na domaci cerstvy syr 20 300x225 Domáci čerstvý syr

Tu už vidno, že srvátka je z väčšej časti oddelená, a začíname cediť. Samotná srvátka je veľmi zdravá a výživná. Takže ju si ju môžete odložiť, a vypiť.

recept na domaci cerstvy syr 21 300x225 Domáci čerstvý syr

Syrenina stále obsahuje srvátku, a tú teraz necháme stekať. V tomto štádiu môžete syr osoliť, pridať rôzne bylinky alebo cesnak, proste môžete si ho dochutiť podľa svojich predstáv :)

recept na domaci cerstvy syr 22 300x225 Domáci čerstvý syr

Takže na hrnec položíme sitko so syreninou,

recept na domaci cerstvy syr 23 300x225 Domáci čerstvý syr

A môžeme aj zaťažiť.  Takto necháme stekať aspoň 12 hodín.

recept na domaci cerstvy syr 24 300x225 Domáci čerstvý syr

Hotový syr :). Z 5l mlieka, sa mi podarí 500-700g syra. Hmotnosť konečného produktu záleží od kvality mlieka, a doby stekania srvátky. Tak isto aj od pasterizácie. Čím je vyššia teplota, tým sa znižuje kvalita mlieka a teda aj hmotnosť hotového syra. Pri nepasterizovaných syroch je vyťaženosť najvyššia, a tam je hmotnosť syra na to isté množstvo mlieka až 900g.

recept na domaci cerstvy syr 25 300x225 Domáci čerstvý syr

Syr je najlepšie uskladniť v slanom náleve. Slúži ako konzervant, a pokiaľ ste syreninu nesolili, tak syr aj ochutí. Takto naložený syr môžete skladovať 7 dní. U nás vydrží tak 3 dni, viac nie :D S takýmto syrom sa dá aj následne ešte pracovať, ale o tom v inom recepte ;)

recept na domaci cerstvy syr 2 224x300 Domáci čerstvý syr

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

PS: Syridlo a veľa potrieb na výrobu syrov si môžte objednať na www.syridlo-predaj.sk kde sme nakupovali aj my




Tagy: , ,

3 Reakcie k “Domáci čerstvý syr”

  1. Silvia hovorí:

    Kde kupujete chlorid sodny a syridlo? Dakujem za info …. recept ma zaujal.

Zanechať komentár