Domáca vianočka

Tak toto je ten najúžasnejší recept na doma robenú vianočku, aký som kedy mala možnosť ochutnať :-D. Vrelo všetkým odporúčam, aj keď to môže pôsobiť zložito, vôbec nie je.


 

Ingrediencie:

250g hladkej múky

200g polohrubej múky

½ kocky droždia

2 vajíčka

200ml mlieka

100g kryštálového cukru

50g čerstvého masla alebo tuku na pečenie

Hrsť sušených hrozienok

1KL soli

Na potretie vajíčko

 

 

Postup:

Všetky ingrediencie okrem bielkov dáme do misy. Maslo si pred tým rozpustíme a mlieko trochu ohrejeme. Ja kvások nerobím, takže aj droždie len namelíme.

Vypracujeme hladké nelepivé cesto

Z bielkov čo ostanú, spravíme tuhy sneh, a zapracujeme do cesta.

Pozn.: Ja som sa minule zabudla a dala som do cesta cele vajíčka, takže sneh som už potom nerobila. Nič sa tým ale nepokazilo. Každopádne takto znie recept, a Vy si vyberte sami, ktorou cestou pôjdete ;)

Keď je sneh viac menej zapracovaný prisypeme hrozienka. Ale môžete vynechať.

Takže cesto je hotové, dáme kysnúť. Ja som nechala na teplom mieste asi hodinu.

Cesto krásne zdvojnásobilo objem.

Preložíme na pracovnú dosku, a podsýpame, cesto môže trochu lepiť.

Rozdelíme na menšiu a väčšiu časť.

Väčšiu časť si rozdelíme tentokrát na tri rovnaké kusy, a z nich spravíme vrkoč. Ja ho robím rovno na plechu s papierom na pečenie.

To isté spravíme aj z menšou časťou, a hotový vrkoč položíme na vrch toho prvého. Takto som to elegantne oklamala :-D

Vianočku na plechu necháme kysnúť ešte aspoň 20 minút.

Podkysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom.

Pečieme na 180°C 20 minút a potom stiahneme teplotu na 160°C a dopekáme ešte 20 minúť. Treba ale sledovať ;)

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

18 komentárov k “Domáca vianočka”

  1. Dana píše:

    Vianočka vynikajúca,len bez chuti,treba tam pridať aspoň 5 PL kryštáľového cukru.Inak postup nenáročný,hotová vyzerala úžasne,až na tú chuť,ale po pridaní cukru to bolo super!

  2. janina píše:

    je výborná a stým cukrom súhlasím s Dankou…

  3. Panda píše:

    Mne sa zdalo cesto príliš tuhe na zapracovanie snehu čiže nakoniec som to musela riadne vymixerovat opäť takze úžitok z tuheho snehu žiaden akurát tak tie bielka pridali do cesta potrebnú vlhkost. Uvidíme aký bude výsledok

  4. Zuzana píše:

    uplne super receptik, mne sa podarila uplne suprovo, aj chutovo je v pohode.

  5. afataga píše:

    dalšia slovenská blbosť
    ešte aj do vianočky trepete ten sprostý stužený tuk

  6. marianna píše:

    nam velmi chutila :), dakujeme za recept, a komu sa nepaci stuzený tuk, ma predsa na výber …

  7. František Rušin píše:

    Od Vianoc som ju robil už dnes tretí krát,je výborná.Ďakujem vám pekne za recept.

  8. Lýdia píše:

    vianočka je výborná ,načo dávať viac cukru,kto chce si ju natrie maslom a lekvárom,akurát by som ju piekla na menšej teplote,druhý krát dám 170,bola dosť tmavá

  9. Tomas Vavro píše:

    Neviem co robim zle ale uz 2 x po sebe som pri doslovnom dodrzani receptu dostal cesto, ktore nechce kysnut, resp. aj ked nakysne tak je tak ohavne lepive, ze sa neda dostat dolu z ruky. Vhodne iba ako cement. Chutovo ta hrca ked ju dam upiect bez zapletania je fajn ale ta lepivost / neformovatelnost je pekelna :[

  10. K píše:

    Perfektná vianočka, už ju robim stvrty krat a zakazdym stvornasobnu davku :) deti ju miluju a nam staci cukru aj menej :)

  11. Chladas píše:

    Je vyborna.Dal som 120g cukru inak som nic nemenil. A je aj dost sladka.
    Nebicko v papulke :)

  12. eva píše:

    akurát som ju dopiekla, je perfektná a robila som vianočku prvý krát a je aj dosť sladká, díky za výborný recept

  13. eva píše:

    Je to vyborný a lahky recept. Ked som je piekla 2x, tak som pridala kôru z jedneho pomaranca a citrona. Sneh som nerobila , vajíčka som dala celé, nic tym nepokazíte akurát mate menej prace s cestom. Ked sa upiekla potrela som je maslom, korka pekne zmakne.

  14. Monika píše:

    Toto ma od vianocky strasne daleko, chutovo je to ako sladky kysnuty kolac, len bez ovocia.

  15. Martina Galois píše:

    Ozaj nechapem, ze niekomu sa zdalo malo sladke, podla mna sladke bolo dost.
    Celkovo ma vsak vysledok az tak neohuril, ale to moze byt mojou chybou pri spracovani cesta.

  16. Katka píše:

    No v recepte nie je uvedeny vanilkovy cukor, ktory je ale na fotke. Ten som vynechala a dala viac krystaloveho. A chyba tam dost podstatna surovina, bez ktorej vianocka nema svoju typicku chut a to citronova kora. Tu som ja pridala. A pouzila som maslo a nie umely stuzeny tuk. Tak som zvedava na vysledok. Nakolko mi cesto este kysne.

  17. Simona píše:

    Perfektný recept. Ďakujem :) a každý komu je málo sladká nech si dochuti podľa seba alebo vymyslí vlastný recept.

  18. zuzana píše:

    robila som už pár krát a je dokonalá! cesto nechám kysnúť v pekárničke na chleba, vajíčka dávam celé. pridávam ešte lyžičku citrónovej kôry a vanilkovú arómu. perfektná.
    akurát v mojej nové rúre pečiem na teplote 150 st, aj to je uz zvonku nahnedlá, pokým je ešte vnútri nedopečená. tak pozor na teplotu

Komentovať Tomas Vavro