Domáca vianočka

Tak toto je ten najúžasnejší recept na doma robenú vianočku, aký som kedy mala možnosť ochutnať :-D. Vrelo všetkým odporúčam, aj keď to môže pôsobiť zložito, vôbec nie je.


Reklama :
Recepty a inšpirácie

 

Ingrediencie:

250g hladkej múky

200g polohrubej múky

½ kocky droždia

2 vajíčka

200ml mlieka

100g kryštálového cukru

50g čerstvého masla alebo tuku na pečenie

Hrsť sušených hrozienok

1KL soli

Na potretie vajíčko

 

 

Postup:

Všetky ingrediencie okrem bielkov dáme do misy. Maslo si pred tým rozpustíme a mlieko trochu ohrejeme. Ja kvások nerobím, takže aj droždie len namelíme.

Vypracujeme hladké nelepivé cesto

Z bielkov čo ostanú, spravíme tuhy sneh, a zapracujeme do cesta.

Pozn.: Ja som sa minule zabudla a dala som do cesta cele vajíčka, takže sneh som už potom nerobila. Nič sa tým ale nepokazilo. Každopádne takto znie recept, a Vy si vyberte sami, ktorou cestou pôjdete ;)

Keď je sneh viac menej zapracovaný prisypeme hrozienka. Ale môžete vynechať.

Takže cesto je hotové, dáme kysnúť. Ja som nechala na teplom mieste asi hodinu.

Cesto krásne zdvojnásobilo objem.

Preložíme na pracovnú dosku, a podsýpame, cesto môže trochu lepiť.

Rozdelíme na menšiu a väčšiu časť.

Väčšiu časť si rozdelíme tentokrát na tri rovnaké kusy, a z nich spravíme vrkoč. Ja ho robím rovno na plechu s papierom na pečenie.

To isté spravíme aj z menšou časťou, a hotový vrkoč položíme na vrch toho prvého. Takto som to elegantne oklamala :-D

Vianočku na plechu necháme kysnúť ešte aspoň 20 minút.

Podkysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom.

Pečieme na 180°C 20 minút a potom stiahneme teplotu na 160°C a dopekáme ešte 20 minúť. Treba ale sledovať ;)

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku




Tagy: , ,

8 Reakcie k “Domáca vianočka”

  1. Dana hovorí:

    Vianočka vynikajúca,len bez chuti,treba tam pridať aspoň 5 PL kryštáľového cukru.Inak postup nenáročný,hotová vyzerala úžasne,až na tú chuť,ale po pridaní cukru to bolo super!

  2. janina hovorí:

    je výborná a stým cukrom súhlasím s Dankou…

  3. Panda hovorí:

    Mne sa zdalo cesto príliš tuhe na zapracovanie snehu čiže nakoniec som to musela riadne vymixerovat opäť takze úžitok z tuheho snehu žiaden akurát tak tie bielka pridali do cesta potrebnú vlhkost. Uvidíme aký bude výsledok

  4. Zuzana hovorí:

    uplne super receptik, mne sa podarila uplne suprovo, aj chutovo je v pohode.

  5. afataga hovorí:

    dalšia slovenská blbosť
    ešte aj do vianočky trepete ten sprostý stužený tuk

  6. marianna hovorí:

    nam velmi chutila :), dakujeme za recept, a komu sa nepaci stuzený tuk, ma predsa na výber …

  7. František Rušin hovorí:

    Od Vianoc som ju robil už dnes tretí krát,je výborná.Ďakujem vám pekne za recept.

  8. Lýdia hovorí:

    vianočka je výborná ,načo dávať viac cukru,kto chce si ju natrie maslom a lekvárom,akurát by som ju piekla na menšej teplote,druhý krát dám 170,bola dosť tmavá

Zanechať komentár