Znojemské uhorky
Tento recept mám od maminy mojej kamarátky, ktorá pochádza z Moravy. Mne osobne sa páči viac ako klasické uhorky, lebo máme radi sladšie a kôprovejšie. Príprava je tiež podľa mňa jednoduchšia, keďže nemusíte vopred variť nálev. POZOR! Ale je nutné použiť len 7dcl poháre. Mám vyskúšané, že nech si to rozrátate ako chcete, tak výsledok nikdy nie je taký delikátny ako v 7 dcl pohároch. Vyskúšajte uvidíte ;)
Ingrediencie:
Na 7dcl pohár:
1 stebielko kôpru
2 bobkové listy
½ cibule
2 guličky nového korenia
4 guličky čierneho korenia
3 PL kryštálového cukru
6 PL octu
1 KL deka
Postup:
Do umytých pohárov si pripravíme všetky ingrediencie.
Naplníme umytými uhorkami
a dolejeme do plna vodou.
Dobre uzavrieme
A sterilizujeme 12-15 min. Pokiaľ máte radi chrumkavé uhorky, tak sterilizujte len 5 minút a ešte horúce poháre pootáčajte hore dnom. Takto ich necháme vychladnúť.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

Stále sa mi zdá jednoduchšie uvariť deko a zalievať uhorky s cibuľou, mrkvou a kôprom :-))))
Stále sa mi zdá jednoduchšie uvariť deko a zalievať uhorky s cibuľou, mrkvou a kôprom :-))))
Ten polievkové a kávová lyžička je zarovno? alebo ako? Lebo aj objem lyžíc je rôzny, napríklad odma mám tri druhy :),, ak by sa dal ten pomer vyjadrit v gramoch bolo by fajn :)
Deko i Zeiko sú nenáročné na prípravu, ktorá je tak naozaj rýchla. Ale vysoký obsah soli a množstvo prídavných a konzervačných látok z toho robí niečo, čo zdraviu fakt prospešné nie je. Navyše už aj reakcia NaCl + CH3COOH vytvorí silný octan sodný, teda vo vode dobre rozpustnú agresívnu chemikáliu, ktorá urobí z uhoriek istý čas odstátych v tomto náleve doslova sodíkovú nálož pre srdce a organizmus. A takýto nálev dávať z nevedomosti ešte aj do zemiakového šalátu a pod., to už je fakt na špeciálnu cenu…
A čím nahradiť deko?