Zemiaky na kyslo

Zemiaky na kyslo ako ich robím ja, sú hlavným chodom, nie polievkou, ako sa väčšinou varia. Takto ich robievala moja babička, a tak ich tak robievam aj ja. Je to trošku pracnejšie ako štandardný recept, ale výsledok stojí za to. Niekedy sem pridám aj recept na zemiaky na kyslo – polievka, a budete si môcť porovnať. Každopádne každému doporučujem aspoň raz vyskúšať. :)


 

Ingrediencie:

Rozpis je na 2l hrniec
1 dcl olej
3 vrchovaté PL hladkej múky
1,5l mlieka
4-5 zemiakov
2 guličky nového korenia
2 bobkové listy
Ocot
Soľ
Cukor

Postup:

Zemiaky si umyjeme, a uvaríme ich v osolenej vode v šupke. Necháme vychladnúť.

Olej dáme do hrnca, a prihodíme nové korenie. Pod hrncom podkúrime.

Keď je olej rozpálený, tak pridáme múku,

Čím vytvoríme klasickú zápražku. Za občasného miešania chvíľu pražíme.

Hotovú zápražku zalejeme studeným mliekom (stačí izbovej teploty, nemusí byť s chladničky), prihodíme bobkové listy, osolíme a pridáme trošku cukru. Nemusíme to preháňať, na záver budeme dochucovať.

Za občasného miešania privedieme k varu. Ako sa bude mlieko ohrievať, omáčka bude hustnúť, takže určite miešajte častejšie, aby sa omáčka nepripálila, alebo nezhrudkovatela. Keď omáčka bubloce, a Vám sa zdá, že je málo hustá, tak prilejte trochu zátrepky (hladká múka rozmiešaná do hladka v studenom mlieku alebo vode), ale bo naopak, ak sa Vám zdá moc hustá narieďte mliečkom. Tu teraz aj dochutíme. Riadime sa pravidlom, že nám to musí chutiť, takže dosolíme podľa chuti, a pridáme cukor a ocot taktiež podľa chuti. Omáčka má byť sladkokyslá.

Zemiaky si olúpeme, a nakrájame na plátky.

Pridáme do omáčky, a ešte chvíľu povaríme. Možno sa divíte prečo som zemiaky uvarila najskôr v šupke, ale má to svoj dôvod. Ich chuť je výraznejšia, a takto pripravené zemiaky na kyslo chutia oveľa lepšie :)

Podávať môžeme s fašírkou, volským okom, uvarenym vajíčkom, párkom, opečenou klobáskou,…

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy:

4 komentáre k “Zemiaky na kyslo”

  1. Mirka píše:

    Znie to fantasticky, len nechapem preco nie mast, preco olej?

  2. mamka a janka píše:

    tak dneska sme si spravili velmy dobru delikatesu fajnu mnamku dali sme si tam svoje ingrediencie a taka fajna fajnotka nam stoho vznikla ze sme sa vsetci oblizali….:) :)este lepia mnamka co sme si my spravili ako ten recept.my sme si spravili to po svojom.

  3. Ľuba píše:

    Presne takto sa robili a robia zemiaky na kyslo aj v našej rodine. Robila ich tak moja babinka, od ktorej sa to naučila moja mamka a ja zase od nej. A prečo olej ? Prechod na zdravšiu variantu v časoch, keď masť bola úplne zatracovaná.

Komentovať Mirka