Šišky

Dnes na trošku fašiangovú nôtu :). Tento recept mám od manželovej babičky, a poviem Vám, že aj napriek niektorým podivuhodnostiam v recepte, je to zaručene najchutnejší recept na šišky aký som kedy jedla! Sú neuveriteľne krehké, a mäkké vydržia aj 3 dni, ale u nás väčšinou nevydržia do večera :) Pokiaľ nemáte zrovna chuť na sladké, toto cesto je výborné aj na langoše. Akurát uberiete cukru, a pridáte soli :)


Ingrediencie:

1 kg hladkej múky extra špeciál

4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke

2 vajcia

4 PL oleja

120g  cukru

42g droždie (1 kocka)

0,5l mlieka

Soľ

Rum

1 mrkva

 

 

Postup:

 

Oddelíme žĺtka a bielka, a z bielok vyšľaháme tuhý sneh.

 

Múku, cukor, žĺtka, olej, trochu rumu, trošku soli, nastrúhané zemiaky dáme do misy.

 

V mlieku si zarobíme kvások.

 

Pridáme do misy s cestom.

 

Vypracujeme vláčne cesto.

 

Aj keď to znie nezvykle, do cesta primiešame zľahka ušľahaný sneh.

 

Cesto necháme kysnúť na teplom mieste.

 

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm, a povykrajujeme šišky. Samozrejme podsypávame múkou. 3iška necháme takto ešte 10 minút podkysnúť.

 

Teraz malá vychytávka. Určite Vás zaujíma, ako sa v tomto recepte mohla vyskytnúť mrkva :)

 

Je to jednoduchý trik, aby sa nám neprepaľoval olej s každou várkou šišiek vhodíte do rozpáleného oleja aj 2-3 hrubšie kolieska mrkvičky. Na chuť šišiek to nemá žiaden vplyv, akurát sa nám nebude prepaľovať olej  :) Vyskúšané, a osvedčené! Robím to aj pri langošoch :) Len ako som už písala, s každou várkou, musíte mrkvu vymeniť!!!!

 

Takže k mrkvičke nakladieme do oleja aj šišky. Ja so stredu robím aj dierku, ale nemusíte. Z prvej strany ich smažte vždy zakryté,

 

Z druhej strany už dosmažíme odokryté.

 

Hotové poukladáme na kuchynské utierky, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. Keďže sme do šišiek pridali rum, tak okrem super chuti, nebudú nasiaknuté olejom.

 

Podávame pocukrované s džemom, alebo tvarohovým krémom :)

 

DOBRÚ CHUŤ :)

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

3 komentáre k “Šišky”

  1. […] množstvo oleja, a dáme doň pár koliečok mrkvičky. Tak ako som písala v recepte na šišky, je to „vychytávka“ proti prepaľovaniu […]

  2. sarlota szaboova píše:

    šíšky su dobre,ale pani zalata pre kolko ludi je?pre celu skolku?

Komentovať Smotanové langoše | Receptiky.SK