Sviečková na smotane

Týmto jedlom som sa ako amatérska kuchárka preslávila ;). Je to variácia sviečkovej na smotane, ktorú robievala moja babička, a zároveň je to jedlo, ktoré sa proste nedá uvariť v menšom ako päť litrovom hrnci :) Čisto kôli autentickosti som si dala tú prácu a presne navážila všetky suroviny, ktoré som použila. Vy samozrejme nemusíte gramáž úplne presne dodržať. Ja ju robievam od oka, ale už to mám zmáknuté, takže výsledok je vždy rovnaký :D.


Ingrediencie:

Na 7l hrniec:

 

1,3kg hovädzia falošná sviečková (podľa môjho názoru, je v tomto prípade pravá sviečková len plytvanie materiálom)

 

915g očistenej mrkvy

 

660g očisteného petržlenu

 

640g očisteného zeleru

 

250g 33%smotany na šľahanie

 

74g oleja

 

10g citrónová šťava

 

34g čerstvé maslo

 

27g horčica

 

1 bal. korenie na divinu

 

40g soľ ( prisávať postupne kôli rôznej sladkosti zeleniny)

 

1 KL čierneho celého korenia

 

3 guličky borievky

 

Cca 4,7l vody ( samozrejme prilievame počas varenia, keďže voda sa odparuje )

 

 

 

 

Postup:

Čierne celé korenie a borievky dáme na gázu alebo obväz,

A ten dobre zaviažeme. Je to kôli tomu, aby sme nemuseli po uvarení hľadať guličky korenia po celom hrnci :)

Mäso si umyjeme, odblaníme, našpikujeme (o špikovaní mäsa bude samostatný príspevok), a ja mäso ešte obtočím kuchynským motúzom kôli krajšiemu tvaru. Ale to nemusíte.

Zeleninu nakrájame na drobno, alebo nastrúhame na robote.

Do hrnca dáme olej, a opečieme na ňom mäso

Zo všetkých strán.

Opečené mäso vyberieme na tanier.

Do hrnca postupne pridávame zeleninu, a dusíme, kým sa jej objem trošku nezmenší.

Pridáme korenie na divinu, a posolíme.

Premiešame,

Vložíme mäso, a korenie vo fáči,

Zalejeme vodou, aby bolo všetko ponorené. Varíme zakryté na miernom ohni pokiaľ mäso nebude uvarené. Toto sa nedá presne určiť, lebo záleží od kvality mäsa, a jeho veľkosti. Ja som varila skoro 4 hodiny. Počas varenia je treba dolievať vodu, a s času na čas premiešať, aby sa voda nevyvarila a celá sviečková nepripálila.

Uvarené mäso vytiahneme z hrnca, necháme vychladnúť, a pokrájame na plátky cca 1cm hrubé. Upozorňujem, že lepšie je krájať naozaj vychladnuté mäso, teplé sa má tendenciu rozpadať. Ja ho nakrájané dám do jánskej misy a prihrievam v trúbe samostatne.

Základ na sviečkovú necháme tiež trochu schládnuť, aby sme mohli mixovať.

Pred mixovaním samozrejme nájdeme balíček s korením,  a vyhodíme ho.

Postupne mixujeme takto, alebo ak máte výkonný ponorný mixér, tak môžete aj s tým, ale mne sa to moc neosvedčilo.

Omáčka je hustá, takže si vyžaduje dlhšie mixovanie, na vysokých otáčkach.

Pomixovanú omáčku dáme nazad do umytého hrnca. Už teraz je vidieť, že je naozaj dosť hustá, a netreba vôbec zahusťovať múkou alebo škrobom.

Hrniec s omáčkou dáme nazad na oheň, a privedieme k varu. Prilejeme šľahačku, horčicu, prihodíme čerstvé maslo na zjemnenie, a citrónovú šťavu na dochutenie. Pokiaľ ste nedali všetku soľ, podľa potreby dosolíme.

Podávame s čerstvou parenou knedľou,  a môžete dať na omáčku aj lyžičku brusnicovej zavareniny. Veľká delikatesa ;)

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

15 komentárov k “Sviečková na smotane”

  1. margarida píše:

    Ja robím sviečkovú zásadne na bravčovej masti, osmažím mäso, vložím nakrájanú zeleninu, cibuľu, korenie tak isto v gáze – a vôbec nepodlievam vodou. Zelenina má dosť šťavy, dusím na slabom ohni. A tiež nezahusťujem a šľahačky dávam dve aj tri. Nešpikujem, mne chuť uvarenej slaniny vadí.

  2. adam píše:

    Koho to zaujima, ze ti vadi chut uvarenej slaniny?

  3. Soňa Satoranská píše:

    Pán Adam je veľmi „príjemný“…

  4. Martin píše:

    Ja robievam tak ze mäso si nakrajam na platky naklepem okorenim osolim jednu stranu mäsa dam do muky ale jemne a oprazim na oleji. Spravim si zaklad na slaninke alebo aj na oleji zalezi kto ako ma rad. Dam trosku cervenej papriky na farbu neuskodi orestujem na nej zeleninu podlejem vyvarom alebo bujonom vlozim mäso dochutim ostatnymi koreninami a necham udusit do mäka. potom mäso vyberiem a rozmixujem stavu na jemno dam spät varit a pridam smotanu ked prevrie odstavim pridam citronovu stavu zamiesam a vlozim spät mäso. Podavam s knedlikom ale manzelka a dcera maju radi aj halusky alebo cestovinu. Ps.: Lepsie sa mi paci robit mäso takto ako v celosti drzi si viac stavi ked je v celku a potom sa kraja je dost suche skusal som to aj ja vseliako ale takto ma to naucila strara mama a najviac sa mi to maci takto a kedze som z polovnickej rodiny a ja ties úplujem robievam to najcastejsie s jeleniny.

  5. Martin píše:

    Ja robievam tak ze mäso si nakrajam na platky naklepem okorenim osolim jednu stranu mäsa dam do muky ale jemne a oprazim na oleji. Spravim si zaklad na slaninke alebo aj na oleji zalezi kto ako ma rad. Dam trosku cervenej papriky na farbu neuskodi orestujem na nej zeleninu podlejem vyvarom alebo bujonom vlozim mäso dochutim ostatnymi koreninami a necham udusit do mäka. potom mäso vyberiem a rozmixujem stavu na jemno dam spät varit a pridam smotanu ked prevrie odstavim pridam citronovu stavu zamiesam a vlozim spät mäso. Podavam s knedlikom ale manzelka a dcera maju radi aj halusky alebo cestovinu. Ps.: Lepsie sa mi paci robit mäso takto ako v celosti drzi si viac stavi ked je v celku a potom sa kraja je dost suche skusal som to aj ja vseliako ale takto ma to naucila strara mama a najviac sa mi to maci takto a kedze som z polovnickej rodiny a ja ties polujem robievam to najcastejsie s jeleniny.

  6. erykha12 píše:

    Teraz varím podľa tohto receptu, tak som veľmi zvedavá, ako to bude chutiť celej rodine. Ináč podobne som to robievala, len toľko zeleniny som nedávala a borievkové korenie, ani korenie na divinu som nedávala, ale bobkový list , celé čierne korenie a nové celé korenie. Mäsko som prešpikovala a tiež podusila, tak že vidíte veľa spoločného som našla s vašim receptom. No u nás sviečkovú milujeme, tak dúfam že bude super. Ďakujem za recept.

  7. Damien píše:

    Chuť varenej slaniny vadi iba lopatám.

  8. Richard píše:

    Tak už vieme prečo sa dáva Pravá sviečková. Mäso tak kvalitné ako ono by sa varilo do hodinky zatiaľ čo nepravú varíme aj 4 ako je vidno :D

  9. michalindus píše:

    tej zeleniny si tam dala ako na50 porcii“

    • kika píše:

      Podla mojho osobneho nazoru podlozeneho dlhorocnymi skusenostami mozem len konstatovat, ze svieckova kde ide taketo mnozstvo zeleniny a ma byt na 50 porcii stoji za prd. Nevarim ju prvym rokom a kazdy kto ju jedol povie ze je vyborna. A nie preto ze je zahustena mukou ;)

      • marosmariank píše:

        Kika, milý komentár, rozosmial ma. Predstavil som si to, za čo podľa Vás stojí takto ptipravená sviečková :-). No ale mohli ste priložiť svoje know-how, čiže recept, ak nie je predmetom rodinného tajomstva :-)

        • kika píše:

          Mily Marosmariank :), toto je moja a manzelova web stranka. Takze v podstate tu komentujeme moj recept, moje know-how ;). Vyskusajte a verim, ze bude chutit.

  10. Andrea H. píše:

    No tych receptov je vela. Ja som naposledy vyskusala tak, ze som osmahnute maso vlozila do janskej misy so vsetkou zeleninou a korenim. A zakryte dusila v trube. Zeleninu som potom vytiaahla a dala do hrnca, zmixovala pridala smotanu horcicu maslo a dochutila. Maso som dodusila vo vlastnej stave. A tiez bolo vyborne. Kazdy ma svoje. ☺

  11. IMRO píše:

    Ja nevarím zásadne sviečkovú vôbec! Každý ma svoje.

Komentovať kika