Špikovanie mäsa

Keďže vznikli otázky ohľadne špikovania, tak sme Vám samostatne pripravili postup na špikovanie mäsa. Okrem toho, že to dobre vyzerá na reze, je to spôsob ako dostať do chudého mäsa viac chuti, a zabrániť jeho vysušeniu. Toto je ukážka špikovania hovädziny na sviečkovú, ale špikovať môžete hocijaké chudé mäso. Napríklad králika, bravčové karé, divina,… Či už mäso pečiete alebo dusíte, výsledok Vás milo prekvapí ;)


 

Postup:

Na špikovanie je najlepšie čistá slanina, a údená. Na prerastenú gazdovskú zabudnite, nesplní svoj účel.

Ja osobne slaninu nakrájam na 0,5 cm plátky, a potom tie plátky režem do šikma, aby vznikli kvázi trojuholníky. Takto nakrájanú slaninu dám na 20 minút do mrazáku, s tuhou sa podstatne lepšie pracuje.

Pripravíme si mäso. Toto je len ilustračný záber, špikovať môžete aj trojkilový flák mäsa

Špikujeme pokiaľ možno v smere vlákien mäsa, ako to vidíte tu. Vtedy aj pri krájaní bude mäso dobre vyzerať, a slanina Vám nevypadne. Na špikovanie si vezmite tenký ostrí nôž.

Čepeľ noža zatlačte do mäsa zhruba do takej hĺbky, ako je dlhá pripravená slanina. Keď ste nožom dostatočne zarezali, otočte ním o 90° a môžete vytiahnuť.

Pokiaľ pracujete s mäsom, ktoré má hustejšie svalové vlákno ako je hovädzina, divina,… tak narezaný otvor môžete roztiahnuť ešte aj prstom.

Do pripraveného otvoru dáme zmrznutý kúsok slaninky.

Takto pokračujeme, pokiaľ nie sme s výsledkom spokojný, a mäso tepelne spracujeme.

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: ,

3 komentáre k “Špikovanie mäsa”

  1. […] si umyjeme, odblaníme, našpikujeme (o špikovaní mäsa bude samostatný príspevok), a ja mäso ešte obtočím kuchynským motúzom […]

  2. Erik Dubský píše:

    je to tu proste super

  3. Matúš Švantner píše:

    JE to tu proste super a vždy mi vinde ten recept

Komentovať Matúš Švantner