Slivkové gule

Recept na domáce slivkové gule.


Ingrediencie:

1kg v šupke uvarených zemiakov

750g polohrubej múky ( určite si nachystajte viac, každé zemiaky inak sajú )

Soľ

Čerstvé alebo sterilizované slivky, môžu byť aj mrazené

Mletý mak na posypanie

Čerstvé maslo na poliatie

Práškový cukor

 

Postup :

 

Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich, a postrúhame. Pridáme väčšinu múky, štipku soli, a vypracujeme nelepivé cesto. Podľa potreby podsypávame.

 

Cesto rozdelíme na 2 časti ( ja som robila z 1,5 násobku, takže mám 3 časti ), a spravíme si valčeky, nakrájame ich na 18-20 kúskov, podľa veľkosti sliviek.

 

Na roztlačený kúsok cesta položíme polovicu slivky. Pokiaľ používate čerstvé slivky a zdajú sa Vám kyselkavé, môžete ju pred zabalením do cesta posypať troškou cukru.

 

Slivku dôkladne zabalíme, a cesto vytvarujeme do tvaru guľky. Pokiaľ cesto lepí, podsypávame.

 

Hotové guľky varíme v osolenej vode 10 minút, keď vyplávajú, môžeme vyberať.

 

Hotové guľky posypeme makom a práškovým cukrom, a polejeme rozpusteným maslom. Miesto maku môžeme použiť nasucho opraženú strúhanku, alebo tvaroh.

 

DOBRÚ CHUŤ :)



Tagy: ,

3 komentáre k “Slivkové gule”

  1. marie luisa píše:

    mě tam nějak chybí vejce

  2. kamila píše:

    Ja Som Dnes Urobila presne tretinu ( kedze som mizerna kucharka ) a boli fantasticke ! Dokonca jedla aj moja dcerka, ktora nie je zvyknutana slov. jedla :)

Komentovať kamila