Ryžový nákyp

Vynikajúci ryžový nákyp s broskyňami.


Ryžový nákyp

 

Ingrediencie:

350g guľatozrnnej ryže

1l mlieka

140g práškového cukru

3 vajcia

Vanilkový cukor

Soľ

Broskyňový kompót

3PL čerstvého masla

Hrsť strúhanky

 

Postup:

Pekáč alebo zapekaciu misu si vymastíme maslom, a vysypeme strúhankou.

 

Dáme si uvariť ryžu. Varíme ju umytú v celom litri mlieka,  so štipkou soli a vanilkovým cukrom. Ryžu varíme cca 14 minút na miernom ohni, a za občasného miešania, aby sa nám nepripálila.

 

Vznikne nám kašovitá hmota, ktorú necháme chvíľku chladnúť, ale nie do studena, s teplou sa lepšie pracuje.

 

Do teplej kaše primiešame 2 PL masla,

 

Cukor a žĺtky.

 

Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, a postupne ho vmiešame do kaše.

 

Sneh vmiešavame zľahka, aby sme z neho nevyhnali všetok vzduch.

 

Polovicu hmoty dáme do vymasteného pekáču, a poukladáme naň polky broskýň.

 

Prekryjeme zvyšnou hmotou.

 

Pečieme na 180°C 45 minút. Podávať môžeme teplé aj studené, a u nás sa s obľubou podáva preliaty kompótovou šťavou.

 

 

DOBRÚ CHUŤ :)



Tagy: ,

Jedna reakcia k “Ryžový nákyp”

  1. JUDr. Martin SOTÁK píše:

    Dobrý deň.

    V rámci jarných prázdnin som podľa receptu urobil svojim vnúčatám a pochválili to. Dával som zmiešaný kompót, černice, hrušku a slivky, ale aj tak. Ďakujeme.

Zanechať komentár