Recepty na úžasné koláčiky

Moje skvelé koláčiky je druhá knižka foodblogerky Lucie Súkeníkovej a určite si ju aj vy zamilujete. Je plná úžasných receptov, po ktorých si doslova oblížete prsty. „V kuchyni sa vždy snažím o to, aby príprava jedla bola jednoduchá a rýchla. Žijeme v rýchlej dobe. To však neznamená, že nemôžeme dobre a kvalitne maškrtiť, aby sme sa po jedle cítili príjemne a nemali výčitky svedomia, že budeme o nejaké to kilo ťažší,“ usmieva sa sympatická Lucia.

Počas roka máme 365 príležitostí spríjemniť si život koláčikom.
Táto jedinečná kniha vám ponúka skvelé recepty na sladké a slané dezerty s múkou, bez múky, s ovocím i bez ovocia, pečené i nepečené, ale aj také, ktoré sú vhodné pre maškrtníkov s potravinovou intoleranciou. Sú to koláčiky na každý deň, ich príprava je jednoduchá a rýchla, no nájdete tu aj náročnejšie recepty na slávnostné príležitosti.


 „Netvrdím, že z mojich koláčikov sa nepriberá alebo že dokonca schudnete, vždy je okrem stravy dôležitý aj pohyb, resp. výdaj. Myslím si však, že mojimi receptami sa dá (v primeranom množstve) zhrešiť aj vtedy, keď práve redukujete svoju váhu,“ vysvetľuje Lucia Súkeníková.
Tematicky je kniha Moje skvelé koláčiky rozdelená podľa ročných období, pretože v každom období si môžeme dopriať niečo chutné z čerstvého ovocia či zo zeleniny. Zároveň však autorka do knihy zaradila aj kapitolu s celoročnými receptami, na ktorých si môžete zamaškrtiť bez ohľadu na ročné obdobie. Ako je už u nej zvykom, vždy siaha po alternatívnych a zdravších surovinách. O ktoré ide, sa dočítate v prvých kapitolách. Stále však platí, že všetky suroviny potrebné na prípravu receptov sú ľahko dostupné, nájdete ich v záhradke, na trhu alebo v bežnom obchode s potravinami.

Recept z knihy Moje skvelé koláčiky:

 

Kávový zákusok

Skvelý dezert bez zrnka múky, vhodný pre celiatikov, paleo maniakov a všetkých tých, ktorí majú radi sladkosti.

POTREBUJEME

Na korpus:
• 100 g vysokopercentnej čokolády (74 %)
• 3 kopcovité lyžice stuhnutého kokosového oleja (ak máte olej v tekutom stave, použite 4 lyžice)
• 2 vajcia
• 140 g mandľovej múky
• 1 silné espresso (veľkosti ristretta alebo piccola, skrátka malá šáločka so silnou kávou)
• 1 lyžičku bourbon vanilky

Na krém:
• 250 ml šľahačkovej smotany
• 500 g mascarpone
• 1 kopcovitú lyžicu agaru (alebo plátková želatína na množstvo cca 300 ml tekutiny)
• 2 – 3 lyžice cukru (trstinový)
• 1 – 2 lyžice mletej kávy (neuvarenej, na detskú verziu použite Caro)
• 3 lyžice uvarenej kávy (Caro) na poliatie korpusu
• 1 – 2 lyžice rumu na poliatie korpusu (pre detskú verziu vynecháme)
• 1 lyžičku bourbon vanilky

Tortová forma s priemerom 26 cm

Postup
Nad parou rozpustíme olej s čokoládou, pridáme horúcu kávu, vanilku, múku a celé vajcia (pozor, aby sa nám nezrazili, nesmú ísť do príliš horúceho cesta). Vypracujeme na kompaktnú hmotu a nalejeme ju do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 13 minút (pri teplovzdušnej rúre). Korpus je prudko čokoládový a sladkastý aj bez cukru, krém ho skvele dopĺňa. Najlepšie je upiecť si korpus deň vopred, aby dobre vychladol.

Ďalšie desiatky úžasných zákuskov, tort a dezertov nájdete v novinke Moje skvelé koláčiky.



Zanechať komentár