Medovníky

Toto je recept z kuchárskej knihy mojej babičky. Je skvelý, pretože nie je náročný na použité suroviny, dobre sa s cestom pracuje, a hlavne sú okamžite mäkké teda nemusíte sa báť, že spravíte len brikety na ozdobu vianočného stola. Z jednej dávky som mala medovníčky na 6 plechov. Ale to všetko záleží od veľkosti akú budete vykrajovať ;)


 

 

Ingrediencie:

650g hladkej muky T650 (chlebová)
250g práškového cukru
150g tekutý teplý med
50g roztopene maslo
2 vajcia
2 žĺtky
2KL perníkového korenia
2KL  sódy bikarbóny
4PL  vlažného mlieka
1 vajce na potieranie

 

Med a maslo dáme rozpustiť najlepšie vo vodnom kúpeli, ja som použila hrniec na mlieko.

Do misy alebo na pracovnú dosku si dáme všetky ostatné ingrediencie.

Prilejeme teplý med s maslom.

Rukou vypracujeme hladké cesto a dáme do chladničky na 1 hodinu. Môže tam byť aj dlhšie, nič sa nestane ale nemusí byť celu noc ako u väčšiny receptov na medovniky ;)

Odstáte cesto preložíme na múkou podsypanú pracovnú plochu. Ja podsypávam tou čo ide do cesta.

Cesto rozdelíme na 2 časti.

Vyvaľkáme na hrúbku 2-3mm. Medovníky v rúre vybehnú, tak sa nebojte vyvaľkať naozaj natenko. Treba hodne podsypávať, aby sa nelepilo cesto na pracovnú plochu.

A môže sa vykrajovať :) ja som zamestnala dcérku ;)

Povykrajované medovníčky poukladáme na vymastený plech. Pokiaľ jeden plech používate viackrát, už nevymasťujte. Stačí len ten prvý raz.

Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom, aby sa pekne leskli.

Môžete ozdobiť rôznymi cukríkmi, farebným kokosom, vlašskými alebo lieskovými orieškami.

Pečieme na 180°C v teplovzdušnej rúre, alebo na 200°C v klasickej 7-10 minút. Keď chytia farbu, von s nimi. Nech Vás nemýli že sú stále moc mäkké, oni trošku stuhnú pri chladnutí ale ostanú aj naďalej mäkké.

Ako vidieť aj na fotke, je treba hneď po vytiahnutí s každým jedným pohnúť, inak sa prilepí na plech!!!!

A potom čo najrýchlejšie preložiť do krabice. Vôbec nevadí, že tam budú ešte teple.

Rýchlokurz zdobenia spravím zvlášť ;)

 

A ešte zdobenie medovníkov 

 

DOBRÚ CHUŤ :)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , ,

6 komentárov k “Medovníky”

  1. Zuzka píše:

    dnes som piekla perníčky…musím povedať, že výborný recept…odporúčam každej gazdinke :)

  2. Mário72 píše:

    práve som ich dopiekol,presne podľa receptu (keby sa dala pridať fotka,pridám!!!) akurát,jedna poznámka : cesto som vyvaľkal na hrúbku cca 3-4 mm a piekol som ich na 200 °C,ale nie presne 10 minút ale približne 8 minút.Vtedy pekne napuchli a sú fajne mäkučké,dajú sa rovno jesť.Dobrý recept,odkladám!!!keby sa dalo pridať fotku,dám!

  3. Mário72 píše:

    neviem či ukáže fotku

  4. Adriana píše:

    Dlho som hľadala recept na medovníky a konečne som našla….upiekla som a sú úžasne…odporúčam

  5. vanesska píše:

    mnam ake dobre medovnički

Komentovať Mário72