Ríbezľové palacinky z makového cesta

makové palacinkyVedeli ste, že Československo až do druhej svetovej vojny patrilo k jeho najväčším vývozcom? Mak je tradičná slovenská plodina.
V súčasnosti už jeho pestovanie nie je také rozšírené, ale mak zostal obľúbenou súčasťou nášho jedálneho lístka. Dokazuje to aj nádherná Maková knižka plná úžasných makových receptov.  V knihe sa zoznámite aj s makovým olejom a makovou múkou, vyrobíte si makové mlieko, makové pesto alebo smoothie.
Presvedčte sa, že mak nepatrí len do tradičnej štrúdle, mrežovníka, buchiet či na rezance, ale pripravte z neho cheesecake, makrónky, panna cottu, krehké Pavlovovej tortičky s makovou šľahačkou alebo griotkové tartaletky.

My máme pre vás recept na Ríbezľové palacinky z makového cesta, ktorý nájdete v spomínanej Makovej knižke. 

Reklama :

RÍBEZĽOVÉ PALACINKY Z MAKOVÉHO CESTA

12 – 15 kusov, príprava zaberie 45 minút. Pripravte si panvicu na palacinky.

Suroviny
Na cesto:
600 – 800 ml mlieka
3 – 4 vajcia
1 lyžičku práškového cukru
štipku soli
¼ lyžičky kypriaceho prášku
250 g hladkej múky
150 g makovej múky z modrého alebo
bieleho maku
štipku soli
olej na pečenie

Na plnku:
jemný tvaroh
med
trocha čerstvej ríbezľovej šťavy alebo sirupu
čerstvé alebo zavárané ríbezle
rozpustenú tmavú alebo bielu čokoládu na poliatie

POSTUP:

  1. Klasika ako palacinky raz za čas na raňajky musí byť. Aby to nebola taká rutinná nuda, vyskúšajte ich s makom. Do misky dajte trochu mlieka, vajcia, práškový cukor, soľ, kypriaci prášok, hladkú a makovú múku. Ak sa rozhodnete pre bielu makovú, palacinky budú mať mierne orieškovú chuť. Vareškou alebo metličkou vymiešajte hladké cesto. Nechajte pár minút odstáť a podľa potreby prilejte zvyšné mlieko, aby cesto nebolo priveľmi riedke, ale ani husté.
  2. V panvici zohrejte trocha oleja, stačí rozotrieť ho pomocou pierka. Naberačkou rovnomerne rozlejte cesto a z oboch strán upečte tenké palacinky.
  3. Tvaroh vymiešajte s medom a dochuťte ríbezľovou šťavou. Hotové palacinky postupne natrite tvarohovou plnkou, posypte ríbezľami a zviňte. Ak si ich chcete ešte vylepšiť, polejte ich rozpustenou čokoládou.

Množstvo zaujímavých informácií o maku a makové recepty nájdete v nádhernej Makovej knižke.

 




Zanechať komentár