Yukonské lievance z kvásku

Už ste si upiekli kváskový chlieb alebo iné pečivo, koláče, zákusky z kvásku? Niektorí budú tvrdiť, že to je zložité, ale omyl. Chce to len rutinu a potom už neskúsite iný. Je lahodný, jemnejší a zdravší ako bežný chlieb.

Presvedčí vás o tom aj príručka Kváskový chlieb. Je pre tých, ktorí sa chcú naučiť pracovať s kváskom, prípadne zdokonaliť svoje pekárske zručnosti v príprave ražného, pšeničného, ochuteného či sladkého chleba.
Autorkou knihy je Jane Mason, ktorá v roku 2010 založila Virtuous Bread, aby ľuďom ukázala, že pečenie chleba je ľahké a zábavné. Jane piekla chlieb so skvelými pekármi od Južnej Afriky až po Švédsko a práve jej vedomosti o chlebe z celého sveta a o jeho úlohe v živote miliárd ľudí ju robia výnimočnou.

Vyskúšajte aj
Recept na vynikajúci domáci kváskový chlieb.


Reklama :

Yukonské lievance z kvásku

Skôr než na panvicu nalejete cesto, musí byť riadne horúca. Keď sa začnú na lievancoch objavovať bubliny a okraje hnednú, je čas lievance obrátiť.  Z tohto receptu získate 20 lievancov s priemerom 10 cm.

 

SUROVINY
85 g pšeničného kvásku
225 g pšeničnej alebo špaldovej múky (celozrnnej alebo bielej)
85 g vody
120 g mlieka (alebo vody či rastlinného mlieka)
½ lyžičky soli
1 lyžička kypriaceho prášku
50 g cukru
2 lyžice roztopeného masla, masti alebo rastlinného oleja plus na vymastenie
2 vajcia
džem alebo javorový sirup, na podávanie

POSTUP

Prvý deň
1. Do veľkej misy dáme potrebné množstvo kvásku a zvyšok vrátime do chladničky.
2. Vmiešame 85 g múky (podľa výberu) a všetku vodu. Prikryjeme fóliou a pri izbovej teplote necháme stáť 8 hodín.

Druhý deň
3. K oživenému kvásku primiešame ostatné suroviny a dobre premiešame. Rozohrejeme veľkú panvicu s ťažkým dnom, pridáme trochu masla a oleja. Naberačkou nalejeme na panvicu cesto a vytvarujeme kruhy.
4. Pražíme 3 – 4 minúty, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bubliny a okraje nezačnú hnednúť.
5. Lievance prevrátime a pražíme ďalšie 2 – 3 minúty. Podávame horúce s džemom alebo javorovým sirupom.




Tagy: , ,

Zanechať komentár