Lieskovo orieškové sušienky

Jedna malá sladkosť na víkend od lenivej kuchárky :)


Ingrediencie na cca. 20 ks:

Cesto

  • 100 g lieskových orechov
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky polohrubej
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 70 g trstinového cukru

Náplň

  • 50 g nasekanej čokolády

 

Postup

Menší plech si vyložíme papierom na pečenie, nasypeme naň lieskové oriešky a dáme piecť do rúry na 10 – 15 minút pri 160 °C až kým lieskovce nie sú zlatohnedé.  Následne ich vysypeme na utierku a zbavíme šupky. Nerobíme to prstami ale pomocou utierky šúchame lieskovce tak, aby z nich zliezla šupka. Keď vychladnú, rozmixujeme ich na prášok.  Do misky si dáme pomleté lieskové orechy, pridáme múku, cukor  a na na kocky nakrájané maslo izbovej teploty.  Všetky ingrediencie miešame rukou dokopy, až kým nie je cesto hladké. Rozdelíme ho na 4 kusy a každý kus zrolujeme na dlhší tenší plát. Pláty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.  Každý plát narežeme na rovnaké časti (asi 8 g)  a vyformujeme do guľky. Vždy pracujeme s jedným plátom a ostatné nechávame v chladničke. Vyformované guľky opäť odložíme do chladničky na 1 hodinu.

 

Následne guľky v primeraných odstupoch pečieme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri 160 °C. V miske si nad parou roztopíme čokoládu. Necháme vychladnúť, až kým nám čokoláda nezhustne tak, aby sa nám pri naberaní neroztekala. Na lyžičku si naberieme čokoládu, „natrieme“ na sušienku a na to prilepíme ďalšiu sušienku.

 

Spojené sušienky odložíme do chladničky, aby čokoláda pekne stuhla a sušienky sa neodlepovali. Potom môžeme vložiť do vzduchotesnej nádoby a po kúskoch vychutnávať jemné spojenie lieskových orieškov a čokolády

 

 

Ďaľšie jednoduché receptíky nájdete na http://www.lenivakucharka.sk/



Tagy: , ,

Zanechať komentár