Lahodný losos Jaroslava Žídeka

Jedlo je také dobré, aké dobré sú suroviny – na to nikdy nezabúdajte, radí obľúbený šéfkuchár Jaroslav Žídek vo svojej knihe Šéfkuchár v paláci, ktorá vyšla v druhom vydaní a našla si cestu k tisíckam čitateľov, ktorí vyskúšali jeho skvelé recepty. Vyskúšajte jeden z receptov.


 

Pečený losos plnený gorgonzolou s vlašskými orechmi, fazuľkou, hroznom a vermutovou omáčkou

 

P R E   4   O S O B Y

Č A S   P R Í P R A V Y:   4  H O D I N Y

 

Na lososa plneného gorgonzolou s orechmi, fazuľkou a hroznom:

asi 800 g lososa

150 g gorgonzoly

soľ

biele korenie

2 lyžice olivového oleja

za hrsť jadier vlašských orechov

200 g zelenej fazuľky

1 šálka hroznových bobúľ

1 lyžica citrónovej šťavy

2 lyžice medu

 

Na vermutovú omáčku:

200 ml bieleho vermutu

100 ml suchého bieleho vina

500 ml rybieho vývaru

50 g masla

1 1/2 šálky smotany na šľahanie (33 % tuku)

soľ

biele korenie

 

Losos:

Očistený a vykostený plát lososa prekrojíme na 4 rovnaké časti. Nato všetky kúsky v strede ostrým nožom pozdĺžne narežeme a do otvorov vložíme plátok gorgonzoly. Osolíme a okoreníme čerstvo zomletým korením. Takto pripravené porcie lososa dáme do vymasteného pekáča, vložíme do spodnej časti rúry s horným pečením vyhriatej na 160 °C a pečieme 8 minút. Potom pekáč preložíme do hornej časti a pečieme 5 minút, aby sa syr zapiekol.

Medzitým si v panvici rozohrejeme olej, pridáme orechy, opečieme ich, potom zelenú fazuľku a rozpolené bobule hrozna bez jadierok. Nakoniec vmiešame citrónovú šťavu a med, ochutíme soľou a korením a ihneď podávame ako prílohu.

 

Vermutová omáčka:

Do hrnca nalejeme 100 ml vermutu, víno a vývar a uvedieme do varu. Nato za stáleho

miešania pridávame maslo a miešame, kým sa všetko neroztopí. Potom tekutinu varíme na miernom plameni tak dlho, kým sa nezredukuje na tretinu. Nakoniec vmiešame smotanu a opäť na miernom plameni varíme, kým omáčka nezhustne. Do hotovej omáčky prilejeme zvyšný vermut a dochutíme ju soľou a čerstvo zomletým korením.

Lososa podávame poliateho vínovou omáčkou. Ako ďalšia príloha sa k nemu okrem orechov zmiešaných s fazuľkou a hroznom hodia varené zemiaky.

 

Ďalšie chutné recepty nájdete v knihe Jaroslava Žídeka Šéfkuchár v paláci.

 

 

Dobrú chuť ;)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , , , ,

3 komentáre k “Lahodný losos Jaroslava Žídeka”

  1. petracek píše:

    toto sa mi zda lepsie

    http://recepty.pozri.sk/recept-losos-s-chutnou-omackou-566

  2. dodo píše:

    petracek, aj sosovicova sa da urobit bez zaprazky a muky, nie to este omacka na lososa…
    v nasich restikach vsade do vsetkeho pchaju muku, aj ked nemusia… ak si mam vybrat, radsej jedlo bez muky, ak to nie su vylozene cestoviny alebo halusky…

Zanechať komentár