Karamelové rezy

Toto je veľmi známy dezert. Moja babička ho robievala vždy keď bola nejaká výnimočná príležitosť, Vianoce nevynímajúc. Pripravte sa na to, že toto ale nepatrí do kategórie super rýchle ale zložité to nie je. Ja osobne ho robievam len na sviatky. Je to naozaj luxusný koláčik :)


 

Ingrediencie:

Základné cesto:

8 vajec

8 PL kryštálového cukru

8 PL polohrubej múky

2 PL kakaa

1 KL prášku do pečiva

 

Snehové cesto:

250g kryštálového cukru

5 bielkov

 

Karamelový krém:

300g kryštálového cukru

250ml 33% šľahačky

300ml mlieka

1 bal. zlatého klasu

5 žĺtkov

350g čerstvého masla alebo hery

 

Postup:

Do misy dáme vajcia a cukor.

Šľaháme až kým nevznikne ľahká jemne hustá hmota. Trvá to asi 5 minút na maximálnych otáčkach šľahania. Ako vidieť, vajcia niekoľko násobne zväčšili objem.

Do misky si nachystáme múku, kakao a prášok do pečiva.

Zľahka vmiešame do vaječnej hmoty.

Cesto rozdelíme na dve polovice a pečieme na papieri na pečenia pri teplote 150°C teplovzduch asi 15 minút. Treba kontrolovať, kakaové cesto vie byť zrádne.

Teraz si pripravíme snehové cesto. Bielky s cukrom dáme do kovovej misy

a krátko prešľaháme.

Potom preložíme nad hrniec s vriacou vodou, a šľaháme na maximálnom výkone asi 10 minút.

Masa krásne zhustne. Hneď ju preložíme na plech vystlatý papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a sušíme v trúbe na 150°C 1 hodinu.

Začneme s prípravou krému. Do hrnca si dáme cukor, a necháme skaramelizovať.

Kým cukor skaramelizuje, tak si pripravíme pudingovú časť krému. Mlieko rozdelíme na dve časti, jednu dáme na sporák a v druhej rozhabarkujeme zlatý klas a žĺtka.

Za stáleho miešania vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.

Karamel je hotový,

Takže prilejeme šľahačku a necháme na ohni aby sa dobre spojili.

Keď je karamelová hmota kompaktná, odstavíme a necháme vychladiť.

Zmäknuté maslo dáme do misy.

Krátko prešľaháme a pridáme pudingovú kašu.

Vyšľaháme do hladka.

Vychladnutý karamel prešľaháme, on trochu zbledne a prevzdušní sa.

Do karamelu zašľaháme trochu maslovej hmoty,

A až potom karamel pridáme k maslovej hmote a vyšľaháme hladký krém.

Nikoho neoklamem, mne sa sekol :( Musíte si dať pozor na to, aby všetky časti krému mali rovnakú teplotu. Ja som si karamel dala vychladiť na balkón a vôbec som si to neuvedomila. Takže recept dorobím aj s takým s časových dôvodov ale nie je to až také estetické ako by som si želala :(

Takže na plát základného cesta dáme menšiu polovicu krému

A rovnomerne rozotrieme.

Na to položíme snehové cesto a naň asi také isté množstvo krému rovnomerne rozotrieme

Priklopíme zasa plátom základného cesta, a naň rozotrieme zvyšok krému.

Ja robím vidličkou cik cak ako zdobenie, a posypem striebornými a zlatými mini cukríčkami. Hotový koláčik treba nechať odležať v chladničke najlepšie cez noc.

 

DOBRU CHUŤ  ;)

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku



Tagy: , , ,

12 komentárov k “Karamelové rezy”

  1. zuzka píše:

    poznatok a snad aj rada:
    Krém sa nezrazí, ak ho robíte v nasledovnom poradí:
    – uvariť puding, nechať vychladnúť
    – urobiť karamel so šľahačkou
    – vyšľahať maslo
    1. vyšľahať do hladka puding
    2. do neho po troche všľahať karamel
    3. do toho všetkého všľahať postupne maslo

    • kika píše:

      Zdravim Zuzka, pokial by ale maslo bolo inej teploty ako pudingovo karamelovy zaklad tak sa aj tak moze seknut.

      • zuzka píše:

        je to možné,
        ja pečiem už pomerne dlho, dokonca sa mi stalo, ze som si neuvedomila, ze mam teplejsi puding ako maslo a vmiesala som a neseklo sa. Ale neodporucam skusat, nerucim za vysledok :-)
        tento postup sa mi vzdy osvedcil.

        ale ked robim z karameloveho salka napriklad do marlenky krem, tak tam jej postup presne opacny. ze varim sladene mlieko 3 hodiny, ked vychladne, zacnem slahat maslo a pomaly pridavam salko. sekne sa mi to ked to robim opacne.

        ale tento zakusok vyzera bozsky, v sobotu ho idem robit.

        este sa chcem spytat, ten snehovy plat nie je tvrdy? este som taky nerobila.

        • kika píše:

          Skusim nabuduce Vas postup :). Inak manzelova babka mi este poradila, ze ak sa sekne treba ho dat nad paru a slahat. Ze tym teplom sa krasne spoji. Vediet to tak skor … :D
          Nie Zuzka, vobec nie je suchy. Praveze on je taky tahavy vo vnutri a pravdepodobne aj ked sa este nalezi v chlade s kremom tak trochu povoli.

          • zuzka píše:

            Ďakujem :-)

          • Zuzna píše:

            Zdravim :-)
            urobila som tento úžasný koláčik a musím konštatovať, že nič lepšie som nejedla.
            každý kto ochutnal, chválil.

            Robila som plnku postupom ktorý som písala, že robievam a nezrazilo sa.
            teda vyšľahať puding, do toho nalliať karamel počas šľahania a do toho všľahať maslo. neseklo sa.

            Bielkové cesto nebolo tvrdé. Teda bolo, keď som plnila ten koláčik ale potom zmäklo.

            Fakt veľkááá pochvala.

            Ďakujem za recept.

          • kika píše:

            Tesi ma ze chutil a este viac, ze sa nesekol ;)

  2. amy píše:

    nepostrehla som mnozstvo cukru do zakladneho cesta, ale v postupe je cukor uvedeny.

  3. Gabi píše:

    ku Zuzkinému komentáru k tomu postupu chcem dodať, že ak máš puding teplejší, ako je maslo, tak sa ti to nezrazí, ale ak je chladnejší ako maslo, tak je dosť veeeeeeľka pravdepodobnosť, že sa sekne, preto čokoľvek, čo dávam do masla, nechám buď chladnúť deň vopred v izbovej teplote, alebo to jednoducho nechám teplejšie:-)

  4. Zdeňka Merglová píše:

    Ahoj všem,když se srazí krém,dá se v míse nad páru a znovu se šlehá až do pěny pokud se nespojí,pak dám zase mísu do studené vody a šlehám do vystydnutí,krém je krásně hladký bez sraženin :-D,je s tím trošku práce,ale výsledek je úžasný a dobrý :-D

  5. Adriana Macalova píše:

    Srdecne vas pozdravujem…
    …je to fantasticky kolacik a tiez jedna rada…ak sa vam zrazi akakolvek plnka kde ide maslo,len tam treba postupne vmixovat troska oleja…asi pol deci staci…a ona sa pekne spoji…je to len chvilka a plnka je krasne hladka…poradila mi to uz davnejsie jedna kamaratka,ktora pecie a funguje to…oskusane… :P

Komentovať Gabi