Gruzínske Khinkali

Pocas svojho tripu v Gruzinsku som si velmi oblubil ich tradicne jedlo Khinkali (Xinkali, Hinkali). Toto jedlo je velmi lacne a preto bolo v kazdej Gruzinskej restauracii. Priprava je velmi jednoducha a relativna rychla.


Recept na Gruzinske Khinkali :
Ingrediencie :
  • 500g mlete maso, idealne hovadzie, jahnacie
  • cibulka
  • petrzlenova vnat, koriander
  • sol, korenie
  • 500g hladka muka
  • voda
Postup :
Cesto : cesto si jednoducho vypracujeme zmiesanim hladkej muky a pridavanim vody. Vymiesime do tuheho a pritom pruzneho stavu, pokial sa cesto prestane lepit a trhat.
Plnka : do mleteho masa pridame nadrobno nakrajanu cibulku, petrzlenovu vnat, koriander (ten som nepouzil, kedze mi vobec nechuti :) ), sol, korenie. Poriadne vymiesame aby sa vsetko spojilo a pridavame vodu aby maso bolo stavnate.
Z cesta si vyvalkame plat o hrubke cca 5-10mm a nasledne vykrojime koliecka o priemere cca 6cm, ktore nasledne vyvalkame na tensie kolecka o priemere cca 10-14cm. Do stredu si dame lyzicu masovej plnky.
Okraje cesta postupne spojite tak, ze po celom obvode cesto naskladate do zahybov a nakoniec spojite a poriadne zmacknete celu vzniknutu stopku, Pokial je stopka moc dlha, staci cesto zo stopky odtrhnut. Hotove Khinkali dame na pomuceny tanier, tacku, dosku.
Takto pripravene Khinkali dame do vriacej osolenej vody, opatrne pomiesame aby sa nezlepili a varime 8-10 minut.
Uvarene vyberieme a mozme ist konzumovat :)
Khinkali sa musi jest teple a vzdy rukami. Chytime Khinkali za stopku, otocime sirsou castou hore, kusok odkusneme a vysrnkeme vyvar z vnutra a nasledne zjeme zbytok az na stopku, ktora sa nekonzumuje, pretoze to prinasa nestastie :)
Plnku si mozete prisposobit podla svojich chuti, da sa spravit aj hribova so zeleninou, ale zemiaky s bylinkami. Kazdy si tam vie pridat koreniny a dochutit bylinkami podla vlastnej chuti.
Pokial vsetko hned nezjeme, je velmi dobre Khinkali vyprazit vo vriacom oleji a podavat ako chrumkavu alternativu.



Tagy: , , ,

Zanechať komentár